Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто повинен пройти медкомісію у військкоматі

Військово-медична комісія допоможе визначити, чи придатна людина до служби

Колаж: Pro Гроші

Хто повинен проходити медкомісію у військкоматі

Колаж: Pro Гроші

Обов'язковим етапом загальної мобілізації є проходження військово-лікарської комісії. Зазвичай призовники отримують спеціальну повістку, яка зобов'язує з'явитися в Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки, щоб отримати висновок ВЛК.

Юристка регіонального офісу БФ "Право на захист" Анастасія Васильєва розповіла, кому саме необхідно проходити медичну комісію.

У випадку, якщо військовозобов'язаний не має права на відстрочку від мобілізації, його відправлять на військово-лікарську комісію. Завдяки медогляду можна остаточно дізнатися, чи є в особи захворювання, які можуть сприяти віднесенню до однієї з категорій непридатності.

Зауважимо, що навіть у разі планової медкомісії, здійсненої у державній чи приватній установі, необхідно додатково пройти обстеження у ВЛК, адже наявність будь-яких довідок не є підставою звільняти людину від служби. Висновок комісії дійсний 12 місяців. Це стосується також отриманої відстрочки за станом здоров'я.

Існує цілий перелік захворювань, які є причиною відмовити людині у військовій службі. До речі, у воєнний час перелік значно коротший, ніж у мирний. Як тільки комісія визначить категорію непридатності, ви отримаєте відстрочку на два місяці. Після закінчення цього терміну потрібно здійснити повторний огляд. Загальний термін такої відстрочки – пів року, надалі ВЛК прийматиме рішення про визнання особи повністю непридатною до служби. Такими одразу визнають осіб з інвалідністю будь-якої групи.

Кого вважають непридатним через стан здоров'я

Існує кілька груп непридатності залежно від захворювання. Деякі групи означають, що у мирний час людина не підлягає мобілізації, а під час війни її можуть призвати. Наприклад, особи з кишковими інфекціями, вірусними хворобами у мирний період звільняються від призову, а у воєнний час вважаються обмежено придатними.

Тоді як активний прогресуючий туберкульоз є підставою звільнити людину з військового обліку. До цього списку належать важкі форми вірусних гепатитів, паразитарні хвороби, злоякісні пухлини тощо. Інфекційні хвороби, які передаються статевим шляхом, не є підставою до повноцінного звільнення.

Також зауважте, що залежно від виду військ, існують окремі вимоги щодо стану здоров'я. Так, у повітряно-десантні підрозділи не підходять військовозобов'язані, які мають хвороби зору або зайву вагу. Існує положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ, де є перелік захворювань, що дають призовнику право на відстрочку або на отримання довідки про непридатність.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому можуть затримувати виплати військовим. Також ми повідомляли, кого з українців не призвуть на військову службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.