Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ротація під час мобілізації: в Україні пропонують скоротити термін військової служби

Через виснаженість військовослужбовців в Україні можуть скоротити термін військової служби

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть скоротити термін військової служби

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні подовжили термін загальної мобілізації до 19 лютого 2023 року, деякі військовослужбовці морально та фізично втомлені, тому вони створили петицію про обмеження терміну військової служби для мобілізованих громадян до 1 року.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

Відстрочка для військовослужбовців

Петиція вже набрала необхідні 25 тисяч підписів, і тепер її має розглянути президент України. В ній автор запропонував скоротити термін служби для мобілізованих до 1 року та надати право на відстрочку від наступної мобілізації для людей, які відслужили цей термін.

Невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги.

Як зазначив автор петиції, деякі військові відчувають прискорене зношування організму, швидке погіршення загального стану здоров’я через стрес, непередбачуваність, зміну харчування, порушений графік сну та навантаження.

"Пропонуємо чітко прописати почерговість проходження військової служби, обмежити термін служби за мобілізацією в один рік, а також гарантувати відстрочку для тих, хто відслужив цей термін", – пропонує автор петиції.

Петиція про скорочення військової служби

Хто може отримати статус учасника бойових дій

Умовою надання статусу УБД для військовослужбовців є виконання ними особисто, або у складі військової частини (установи, закладу) бойових завдань. При цьому не встановлюються вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій.

Підтвердженням виконання бойових завдань військовослужбовцем є витяги/копії з (за наявності хоча б одного з таких документів):

  • бойових донесень;
  • журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • вахтових журналів;
  • польотних листів;
  • матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Для отримання статусу учасника бойових дій командири військових частин звертаються до комісії, утвореної державним органом, у підпорядкуванні якого перебуває військова частина, або військовослужбовці самостійно звертаються через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Раніше ми розповідали, що заборонено чоловікам, які не стали на військовий облік. Також ми писали, які виплати та пільги отримують військові. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.