Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Куди відправляють служити обмежено придатних осіб – є кілька гарантованих місць

Військовозобов’язаного можуть призвати на службу у воєнний час з категорією "обмежено придатний"

Фото: Irt, УНІAН. Колаж: Pro Гроші

Куди відправляють служити обмежено придатних осіб

Фото: Irt, УНІAН. Колаж: Pro Гроші

У "білому" квитку є кілька категорії придатності до військової служби. Зокрема повістки у воєнний час видають "обмежено придатним" громадянам, оскільки їх можуть мобілізувати у деякі підрозділи.

Про це повідомляє 24 канал.

Що означає обмежена придатність

Повне звільнення від мобілізації у "білому" квитку надає тільки категорія Г, всі інші мають виключення, згідно з якими осіб можуть мобілізувати у конкретних випадках. Наприклад, під час війни у державі. Обмежена придатність означає, що людина не підлягає призову на службу у мирний час, але у воєнний їй призначать термін та тип служби, які залежать від рекомендацій військово-лікарської комісії.

Категорія призначається особам, які страждають кишковими інфекційними хворобами, вірусними хворобами шкіри, слизової або нервової системи тощо. Отримавши повістку, необхідно пройти медогляд, щоб отримати результати стосовно протипоказань до тих чи інших видів робіт у зв'язку з проблемами зі здоров'ям.

Куди не беруть обмежено придатних осіб

Людям з цією категорією заборонено служити у десантно-штурмових і танкових військах та морській піхоті, але їм можуть доручити виконання штабної і тилової діяльності. Не виключена відправка на передову, але тільки якщо дозволяє стан здоров'я. Найчастіше обмежено придатні громадяни служать у штабах, підрозділах забезпечення, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, а також на навчальних позиціях.

Тобто військовозобов'язані зможуть виконувати письмову та організаційну роботу, але бойові завдання – лише після дозволу військово-лікарської комісії. Варто зазначити, що всі випадки індивідуальні: не можна виключати можливість, що після огляду фахівцями службовця відправлять на передову.

Якщо ви є власником "білого" квитка і належите до вказаної категорії, але отримали повістку, не варто думати, що за неявку у військкомат не доведеться відповідати. Розписавшись за отримання документу, ви взяли на себе зобов'язання відвідати центр комплектування, хоча б для того, щоб надати відповідні довідки про стан здоров'я.

Інакше доведеться понести адміністративну – 1700-3400 грн штрафу – відповідальність або кримінальну – від трьох до п'яти років ув'язнення.

Абсолютно непридатними до мобілізації вважаються люди поза віком 18-60 років, а також особи з інвалідністю, чоловіки та жінки, які виховують дітей з особливими потребами, або неповнолітню дитину самотужки, або троє і більше дітей, студенти навчальних закладів, заброньовані органами державної влади, підприємствами співробітники тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як родичам військового оформити грошову допомогу. Також ми повідомляли, що з'явились нові умови для підписання контракту з ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.