Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна боргів не пробачає? Як карають українців, які не сплачують штрафи або комуналку

Розповідаємо, яких боргів варто уникати, аби виконавча служба не конфіскувала ваше майно

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Злісні боржники можуть попрощатися з автомобілем і навіть квартирою

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В українців під час війни можуть конфіскувати майно, наприклад, автомобіль чи квартиру. Та оскільки в країні діє воєнний стан, для конфіскації мають бути конкретні підстави.

Про це розповів заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

"Так, що стосується автомобілів чи квартир, то ми це робимо", — сказав він.

Посадовець додав, що причиною для конфіскації можуть стати несплачені адміністративні штрафи, якщо розмір боргів дозволяє відібрати у боржника нерухомість чи авто.

При цьому посадовець зазначив, що санкції можуть не застосовувати до військовослужбовців з боргами за комунальні послуги.

Водночас за його словами, станом на зараз в Україні налічується 2,5 мільйона боржників.

"Як і було до війни — близько 2,5 мільйона одночасних виконавчих проваджень", — розповів заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби.

Хто з українців погашатиме кредити за спрощеними умовами

Таке право отримали переселенці та громадяни, які проживають на уражених війною територіях. Вони зможуть по-новому сплачувати за споживчі кредити.

Так, під час воєнного стану і ще впродовж наступних 30 днів після його скасування діятиме механізм обов’язкової реструктуризації. Він застосовуватиметься за таких умов:

  • якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім’ї;
  • якщо споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу не перевищує дві мінімальні зарплати.

Йдеться про кредити, які були оформлені для:

  • лікування;
  • ремонту житла;
  • придбання побутової техніки;
  • навчання тощо.

Чи можна оформити кредит, але відмовитися від коштів?

Раніше ми вже пояснювали, що чинне законодавство дозволяє громадянам скасувати кредит без пояснення причини впродовж 14 календарних днів з дати оформлення. Тобто, у кредитних грошах може відпасти потреба, і протягом двох тижнів є можливість від грошей відмовитись.

Але таку можливість мають тільки ті позичальники, в яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як українцям відмовитись від боргу за 14 днів.

Нагадаємо, що українцям почали блокувати рахунки за борги у менш ніж 100 тисяч гривень. Також ми писали, як українцям можуть помилково заблокувати рахунки в ПриватБанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.