Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим — яка головна умова повернення доплат в 30 тисяч гривень

Міністр фінансів уточнив, що грошей у держбюджеті для повернення виплати точно не буде, бо питания "непідйомне"

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Виплати військовим повернуть за умови збільшення податків

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для того, аби повернути військовим доплати в розмірі 30 тисяч гривень, слід значно відвищити розмір податків.

Про це йдеться в заяві міністра фінансів Сергія Марченка Forbes Business Breakfast.

"Це можливо зробити лише в ніші зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково, – ціна питання на рік 170 млрд гривень, – передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4%, військовий збір – в три рази. Тоді це можна профінансувати", - сказав Марченко.

За його словами, інших варіантів, як профінансувати виплати з держбюджету, не існує.

Марченко вважає, що це "непідйомне питання, і коштів держбюджеті на доплати військовим не буде".

Повернення доплат у розмірі 30 тисяч військовим

Раніше ми зазначали, що 10 квітня Верховна Рада підтримала ініціативу щодо повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. Також доплати планують повернути працівникам ДСНС і поліцейським.

Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів. Але вже 11 числа до парламенту внесли законопроєкт, який тимчасово блокує повернення виплат військовим.

У документі йдеться про скасування рішення нардепів про схвалення виплат у 30 тисяч гривень для військових у тилу. Ініціатором законопроєкту є депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Яка позиція Генштабу ЗСУ

У Генеральному штабі Збройних сил України озвучили свою позицію щодо повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. У Генштабі, зокрема, попросили не займатися популізмом та зосередити усю увагу на обороні України. Відповідне повідомлення з'явилося у Telegram-каналі Генштабу.

"Солдат, який служить і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим. Пригадайте, як виглядають Вугледар, Мар’їнка, чи Авдіївка. Кожен день оборони України дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров’я наших захисників", — йдеться у тексті заяві.

У Генштабі також зазначили, що станом на зараз виплати додаткових грошей захисникам залежать від районів бойових дій та складності завдань, які вони виконують. Наприклад:

  • 100 тис. грн на місяць платять захисникам, які воюють на передовій;
  • 30 тисяч — захисникам, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях з окупантами пропорційно до часу виконання, а також військовим, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

Військовослужбовці, які не перебувають безпосередньо на фронті, залишаються без бойових доплат. Натомість з 1 лютого 2023 року мінімальну зарплату всім військовим підвищили до 20 100 грн.

Також сайт Pro Гроші розповідав, хто з українців може отримати 40 тисяч гривень фінансової допомоги. Ми писали, про які правила в українській армії потрібно обов'язково знати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.