Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим у 30 тисяч гривень повернуть? Про що треба знати

На сайті президента Володимира Зеленського зареєстрували петицію, в якій закликають поновити виплати військовим

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи повернуть військовим виплат в 30 тисяч гривень

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Президента України Володимира Зеленського закликають відновити виплати військовим у розмірі 30 тисяч гривень.

Про це йдеться у відповідній петиції, опублікованій на сайті президента.

Автором документа є народний депутат Олексій Гончаренко.

"Зареєстрував петицію до президента Зеленського зі зверненням скликати позачергове засідання парламенту, щоб розблокувати ухвалений законопроєкт (№8312), який гарантує повернення доплат для захисників в 30 тисяч гривень", – написав Гончаренко.

Відповідна петиція про негайне проведення засідання Ради щодо розблокування доплат 30 тисяч гривень військовим, поліцейським, пожежникам, нацгвардійцям набрала вже 15 тисяч голосів, а залишилось ще 10 тисяч. Як тільки петиція набере 25 тисяч голосів, президент зобов'язаний буде її розглянути та дати свою відповідь.

Як нагадав депутат, 11 квітня народний депутат від "Голосу" Володимир Цабаль подав проєкт постанови, який блокує підписання закону головою парламенту та президентом.

"І поки не буде розглянуто цю постанову, цей законопроєкт не може підписати ні спікер, ні президент. А відповідно не можна повернути виплати. А тому звертаюсь до президента негайно ініціювати позачергове засідання Верховної ради. І нарешті вирішити це питання", – уточнив Гончаренко.

Повернення доплат у розмірі 30 тисяч військовим

Ми писали про те, що 10 квітня Верховна Рада підтримала ініціативу щодо повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. Також доплати планують повернути працівникам ДСНС і поліцейським.

Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів. Але вже 11 числа до парламенту внесли законопроєкт, який тимчасово блокує повернення виплат військовим.

У документі йдеться про скасування рішення нардепів про схвалення виплат у 30 тисяч гривень для військових у тилу. Ініціатором законопроєкту є депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Яка позиція Генштабу ЗСУ

У Генеральному штабі Збройних сил України озвучили свою позицію щодо повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. У Генштабі, зокрема, попросили не займатися популізмом та зосередити усю увагу на обороні України. Відповідне повідомлення з'явилося у Telegram-каналі Генштабу.

"Солдат, який служить і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим. Пригадайте, як виглядають Вугледар, Мар’їнка, чи Авдіївка. Кожен день оборони України дається нам дуже високою ціною. Ціною життя та здоров’я наших захисників", — йдеться у тексті заяві.

У Генштабі також зазначили, що станом на зараз виплати додаткових грошей захисникам залежать від районів бойових дій та складності завдань, які вони виконують. Наприклад:

  • 100 тис. грн на місяць платять захисникам, які воюють на передовій;
  • 30 тисяч — захисникам, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях з окупантами пропорційно до часу виконання, а також військовим, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

Військовослужбовці, які не перебувають безпосередньо на фронті, залишаються без бойових доплат. Натомість з 1 лютого 2023 року мінімальну зарплату всім військовим підвищили до 20 100 грн.

Раніше ми розповідали, які правила змінилися в українській армії. Також ми писали, кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.