Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Викинути в смітник історії російські назви: як відбуватиметься українізація УЗ

Укрзалізниця хоче за три роки позбутися радянського та імперського минулого – як відбуватиметься процес

Фото: УНІАН, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Укрзалізниця починає українізацію

Фото: УНІАН, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Укрзалізниця починає процес відмови від імперських та російських назв, позначок та зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"Настав час нарешті позбутися радянського та імперського минулого, яке понад 100 років просочувало українську залізницю, викинути на смітник історії все, що зв’язує нас та заважає розвиватися. Настав час повністю українізувати залізницю", — зазначив голова правління УЗ Олександр Камишін.

Початок підготовки до українізації

Відомо, що УЗ почала підготовку до українізації ще влітку 2022 року – тоді детально вивчили всі можливі юридичні та технічні аспекти, була опрацьована величезна кількість інформації про об’єкти, які потребують українізації.

"На основі цих даних ми склали комплексну програму українізації, яка не просто змінює назви та знімає радянські символи чи російські назви, а фундаментально змінює українську залізницю", – додав Камишін.

Скільки триватиме українізація

Зазначається, що комплексна програма розрахована на три роки – з 2023 по 2025 роки. За цей час в декілька етапів планується українізувати все, що досі повʼязувало українську залізничну галузь з країною-агресором: назви регіональних філій, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо.

Укрзалізниця запустила потяг зі Львова до Харкова

Нагадаємо, нещодавно Укрзалізниця вкотре призначила новий поїзд – зі Львова до Харкова та назад. Він почне курсувати з 1 лютого, проїжджатиме через Червоноград, Ковель, Вараш, Сарни, Житомир та інші станції. Час вирушення зі Львова – 18:06, прибуття до Харкова – о 19:15 наступного дня. У зворотному напрямку по непарних числах з 3 лютого рейс відправлятиметься з Харкова о 06:52 та прибуватиме о 07:04.

Раніше ми повідомляли про те, що з 28 січня поточного року набули чинності деякі коригування в процесі продажу повернених квитків. Відтепер людям, які не встигли за 20 днів придбати проїзний документ, не потрібно в паніці шукати варіанти виходу з ситуації. Адже за один день до дати поїздки відкриватиметься продаж білетів, раніше повернутих на конкретний рейс. Буде можливість оплатити покупку між 08:00 та 09:00 ранку.

Новий потяг до Румунії

Також сайт Pro Гроші розповідав, що після 17-річної перерви Укрзалізниця здійснила перший пасажирський рейс на румунську станцію Валя-Вішеулуй. Це відбулось 18 січня.

Перший поїзд №753Л вирушив 18 січня з Рахова о 6:10 ранку та прибув до румунської станції о 7:45. На сайті Укрзалізниці можна було придбати квитки на цей напрямок. Відомо, що поїзди курсуватимуть двічі на день в обох напрямках – уранці та вдень.

Тобто у напрямку Румунії поїзди відправлятимуться о 6:10 та о 14:10. Жодних зупинок поїзд не робить і курсує виключно між станціями Рахів та Валя-Вішеулуй. Час в дорозі становитиме 1 годину 35 хвилин.

Сайт Pro Гроші також розповідав про те, що Укрзалізниця обмежила продаж квитків на міжнародні рейси. Крім того, ми публікували підбірку найсмішніших курйозів і мемів про національного залізничного перевізника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.