Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпочинок з "сюрпризом" – чи можуть українцям вручити повістку на пляжі

Памʼятайте, що даний документ можуть отримати військовозобов'язані українці від 18 до 60 років

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Повістки можуть отримати лише деякі українці

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні немає точно визначених місць, де військовозобов'язаним чоловікам можуть роздавати повістки. Це означає, що даний документ українці можуть отримати у будь-якому громадському місці, а отже навіть на пляжі.

Про це розповіла керівниця пресцентру Сил охорони та оборони "Півдня" Наталя Гуменюк.

Виходить, не треба виключати варіант, що військовозобов'язані чоловіки можуть отримати запрошення до ТЦК та СП й під час відвідування пляжів. Памʼятайте, що вони теж вважаються громадськими місцями.

"Тобто громадські місця всі відкриті для загального відвідування. Вони можуть бути такими, де може проводитись оповіщення громадян. Абсолютно не виключено, що і на пляжах також", – говорить вона.

Повістка не покарання?

Гуменюк зазначила, що видача повісток на пляжах не є покаранням. Як пояснила речниця ОК "Південь", оповіщення відбувається у тих місцях, де перебувають військовозобов'язані громадяни України. Тобто, в усіх публічних місцях.

З якими проблемами стикаються військовозобовʼязані?

  • Проблеми з визнанням реального стану здоров’я під час мобілізації.

"Наприклад, людина має діагноз, який робить її непридатною до служби у війську, а висновок містить тезу про те, що вона обмежено придатна. Або ж – людину, яка є придатною з обмеженнями, визнають повністю придатною", – говорить експерт.

  • Некоректний висновок ВЛК після поранення чи хвороби, пов’язаних з виконанням бойових завдань. Це той випадок, коли бійця визначають придатним до служби, але він ще не достатньо відновився після поранення.

  • Проблеми під час повторної ВЛК на підтвердження групи інвалідності. Наприклад, ВЛК визначає, що боєць, який мав ІІ групу інвалідності, тепер матиме ІІІ групу в той час, коли жодних реальних покращень його стану здоров’я не відбулося.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо ви пройшли звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнули служби в ЗСУ, то вам загрожує кримінальна відповідальність.

Покарати вас можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі.

Якщо вас зацікавила дана інформація, то більше про відповідальність для призовника ви можете прочитати тут.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують в Україні лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.