Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК

У разі погіршення стану здоров'я на фронті військовослужбовці мають право на проходження військово-лікарської комісії

Фото: Генштаб, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що робити військовому, якщо його не направляють на проходження ВЛК

Фото: Генштаб, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українців наразі знаходяться на фронті та захищають нашу країну. Через важкі умови, стан здоров'я військових може часто погіршуватися. У такому разі вони мають право на проходження ВЛК. Однак, як діяти військовослужбовцям, якщо їм у цьому відмовляють?

Про це повідомила юристка Діана Тернова.

За словами юристки, для того, аби військового направили на проходження ВЛК, необхідно скласти відповідний рапорт. Він повинен містити виклад обставин та прохання, за яким ініціюють такі процедури. В документі потрібно детально описати стан здоров’я військового та обґрунтувати необхідність в проходженні даної комісії.

"Однак на практиці іноді виникають проблеми. Рапорти можуть не реєструватися або військовий може отримати усну відмову. Але таку відмову мають надати офіційно, посилаючись на законодавство та обґрунтувати її", – каже юристка.

У разі усної відмови військовий має право подати письмову скаргу, відповідно до Розділу V, статті 110 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Така скарга має бути належним чином оформлена, її також необхідно зареєструвати. Важливо, що відповідь на неї має бути надана письмова. Відповідний орган має розглянути цю скаргу протягом одного місяця.

Чому військовим можуть відмовити у виплаті компенсації у разі поранення

Відмовити у виплаті такої компенсації можуть у разі:

  • перебування потерпілого військовослужбовця за місцем постійного проживання, крім перебування військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів за місцем проживання в казармах та гуртожитках військових частин;
  • перебування потерпілого військовослужбовця у відпустці або у звільненні з розташування військової частини, окрім випадків травмування військовослужбовця у цей час у разі вчинення ним дій з рятування людського життя чи державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку;
  • погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, що підтверджено відповідним медичним висновком, за умов, що отруєння не пов’язано із впливом цих речовин на потерпілого військовослужбовця внаслідок їх застосування в технологічному процесі або незадовільного зберігання чи транспортування, а потерпілий до настання нещасного випадку був відсторонений від виконання обов’язків командиром (начальником);
  • алкогольне, токсичне чи наркотичне сп’яніння, не зумовлене технологічним процесом, що стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин його настання, що підтверджено відповідним медичним висновком та матеріалами розслідування нещасного випадку.

Раніше ми розповідали, які типи повісток можуть вручати в Україні під час мобілізації. Також ми писали, хто має право служити за місцем проживання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.