Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Порядок проходження ВЛК: з якими проблемами стикаються військовозобов’язані

Зверніть увагу, що свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК має складатися у двох примірниках

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов’язаних має бути проведений ряд обстежень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На сьогодні військово-лікарська комісія досить розповсюджена. Вона визначає стан придатності людини до служби й може проводитися у різних випадках. Наприклад, після поранення або для підтвердження групи інвалідності внаслідок захворювання чи поранення, пов’язаного з виконанням бойових завдань.

Про це розповідає юрист Михайло Лобунько.

Яким є порядок проходження ВЛК?

  • Військовозобов’язаних направляє на ВЛК військовий комісар.

  • Коли йдеться про направлення на ВЛК пораненого військового або того, хто отримав хворобу під час служби, це належить до повноважень командира.

  • Перед оглядом військовозобов’язаних має бути проведений ряд обстежень (флюорографія грудної клітки, загальний аналіз крові, визначення групи та резус-фактора, ЕКГ, дослідження сечі).

  • Коли йдеться про осіб, старших 40 років, для них передбачені деякі додаткові обстеження. Окрім того, чинне законодавство визначає перелік лікарів, у яких мають обстежитися військовозобов’язані.

Також зверніть увагу на документ, який приймає ВЛК, а саме – постанова. Вона може містити:

  • діагноз, який встановлено за результатами обстеження;

  • рішення стосовно ступеня придатності або непридатності до служби;

  • висновок стосовно наявності причинно-наслідкового зв’язку хвороб та травм (каліцтва, контузій або поранень).

Свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК має складатися у двох примірниках.

З якими проблемами стикаються військовозобовʼязані?

  • Проблеми з визнанням реального стану здоров’я під час мобілізації.

"Наприклад, людина має діагноз, який робить її непридатною до служби у війську, а висновок містить тезу про те, що вона обмежено придатна. Або ж – людину, яка є придатною з обмеженнями, визнають повністю придатною", – говорить експерт.

  • Некоректний висновок ВЛК після поранення чи хвороби, пов’язаних з виконанням бойових завдань. Це той випадок, коли бійця визначають придатним до служби, але він ще не достатньо відновився після поранення.

  • Проблеми під час повторної ВЛК на підтвердження групи інвалідності. Наприклад, ВЛК визначає, що боєць, який мав ІІ групу інвалідності, тепер матиме ІІІ групу в той час, коли жодних реальних покращень його стану здоров’я не відбулося.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо ви пройшли звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнули служби в ЗСУ, то вам загрожує кримінальна відповідальність.

Покарати вас можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі тут.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.