Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата медика в 2023 році – скільки отримують лікарі та медсестри

З'ясовували, скільки отримують медичні працівники в 2023 році та які гарантії уряду на них поширюються

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні встановлено мінімальний рівень зарплат для медичних працівників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ще на початку 2023 року уряд встановив базові гарантії розміру мінімальної зарплати медикам.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки заробляють лікарі та медсестри під час повномасштабної війни.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, Кабміну вдалося зберегти фінансові гарантії медичним працівникам.

Зарплата лікаря в 2023 році

За інформацією сайту з пошуку роботи, в середньому лікар загальної практики в Україні заробляє 21 тисячу грн. Це медіана заробітних плат за даними з 359 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком "Лікар загальної практики" і за схожими запитами-синонімами "Терапевт", "Therapist" за останні 3 місяці.

Який мінімальний рівень зарплат для медиків

Медпрацівникам, які працюють повний робочий день, встановили наступний рівень мінімальної зарплати на 2023 рік:

  • для лікаря, фармацевта та фахівця з реабілітації — не менше ніж 20 000 гривень;
  • для медичної сестри/брата — не менше ніж 13 500 гривень.

Для лікарів "первинки" та медичних сестер, які працюють із ними, умовою для нарахування вищезгаданої зарплатні є мінімум 70% від оптимальної кількості укладених декларацій з пацієнтами.

Гарантії поширюватимуться на медичні заклади, які мають договори із НСЗУ, а їх фонд оплати праці не має перевищувати 85% грошового доходу. Це оптимальний показник. Адже медичні заклади повинні мати кошти на закупівлю ліків, медичних виробів, покриття харчування, розвиток лікарні.

"В іншому разі ці витрати лягатимуть на плечі пацієнта, що є недопустимим. Ми маємо бути певні, що лікарня працює ефективно та надає якісні й безоплатні послуги українцям. До речі, з цією метою ми плануємо проведення регулярних моніторингів якості та безоплатності надання медичної допомоги", – написав очільник МОЗ.

Хто з медичних працівників може достроково вийти на пенсію

Відповідною постановою затверджено два списки спеціальностей, які дозволяють медпрацівникам вийти на пенсію у 50 чи 55 років.

Достроково вийти на пенсію у 50 років можуть медпрацівники, які мають певну кількість страхового стажу, а саме:

  • 25 років (мінімум 10 з яких повинні бути на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці) – для чоловіків;
  • 20 років (мінімум 7,5 з яких віддано праці з особливо шкідливими та особливо важкими умовами) – для жінок.

Згідно зі списком №1, вийти на заслужений відпочинок у 50 років можуть медики, які працювали на таких посадах:

  • лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок);
  • молодші фахівці з медосвітою рентгенівських відділень (кабінетів), а також молодші фахівці з медичної освіти, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок).

Щоб вийти на пенсію у 55 років чоловікам необхідно мати не менше 30 років страхового стажу (з них не менше 12 років 6 місяців на вказаних роботах), а жінкам – не менше 25 років (з них не менше 10 років на вказаних роботах).

До списку №2 належать такі посади:

  • медичні та фармацевтичні працівники, які заразилися під час виконання службових обов’язків вірусом імунодефіциту людини;
  • молодші медсестри (санітарки-прибиральниці) патологоанатомічних бюро, центрів, відділень, прозекторських, моргів;
  • працівники, зайняті у протичумних закладах.

Також на достроковий вихід на пенсію можуть розраховувати медичні працівники, які обслуговують хворих:

  • у туберкульозних та інфекційних установах, відділеннях, кабінетах; у лепрозоріях; у психіатричних (психоневрологічних) лікувально-профілактичних закладах (відділеннях), будинках дитини; у будинках-інтернатах для психічно хворих, дитячих будинках-інтернатах для розумово відсталих дітей системи соціального забезпечення – молодші фахівці з медичної освіти, молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господарки;
  • у підземних лікарнях, розташованих у відпрацьованих соляних шахтах – лікарі, молодші фахівці з медичної освіти, молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господарки; робітники, які працюють під землею для підтримки у нормальному стані шахтних виробок лікарень;
  • у опікових та гнійних відділеннях — лікарі, молодші фахівці з медичної освіти, молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господарки
  • в онкологічних установах (підрозділах), центрах, диспансерах – лікарі, молодші фахівці з медичної освіти, молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господарки, зайняті у відділеннях та кабінетах хіміотерапії; молодші фахівці з медичної освіти, молодші медичні сестри, молодші медичні сестри з догляду за хворими, сестри-господарки, зайняті у дитячих відділеннях;
  • у рентгенівських відділеннях (кабінетах) – молодші медичні сестри з догляду за хворими.

Раніше ми розповідали, які зарплати у народних депутатів в 2023 році. Також ми писали, що в Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.