Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відновимо все! З яких міст почнеться відбудова в Україні

Уряд спрямував перші 465 мільйонів гривень, аби розпочати роботи вже зараз

Фото: УНІАН, тг Дениса Шмигаля. Колаж: Prо Гроші

Люди зможуть повернутися до власних домівок

Фото: УНІАН, тг Дениса Шмигаля. Колаж: Prо Гроші

18 житлових будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила Київської області відновлять у рамках платформи UNITED24. Вони будуть першими, з кого почнуть відбудову.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

На платформі UNITED24 була зібрана більша частина суми, необхідна для відновлення. Цього тижня Уряд спрямував перші 465 мільйонів гривень, аби розпочати відбудову вже зараз.

"Відновимо та відбудуємо все, що ворог пошкодив і зруйнував. Уже зараз розуміємо, де взяти 110 мільярдів гривень на відбудову в цьому році. 2023-й стане роком нашої перемоги та роком початку нашого великого відновлення", – йдеться у повідомленні.

Завдяки цьому понад 4 тисячі людей зможуть повернутися до власних домівок.

Житло дадуть, але з обмеженнями

Раніше ми писали, що в Україні хочуть ухвалити законопроєкт, згідно з яким нерухомість, яку українці придбають або збудують в порядку компенсації за зруйноване житло під час війни Росії проти України, вони не зможуть продати.

Заборона діє 5 років. Це стосується як квартир, так і приватних будинків. Причому не лише тих будинків та квартир, які будуть придбані одразу, а й тих, які можуть бути збудовані в майбутньому з використанням житлового сертифіката. Також не можна буде продавати будь-які житлові приміщення, включаючи садові або дачні будинки.

Заборону буде офіційно накладати нотаріус одразу, як тільки ви придбаєте житло. Після 5 років ви самостійно вирішуєте, як розпоряджатися своєю нерухомістю.

Українці, яким належить компенсація за зруйноване житло, також можуть отримати грошима. Їх перераховуватимуть на спеціальний рахунок. Однак вам треба буде підписати договір, що ви більше не претендуєте на компенсацію за знищене житло.

Як отримати гроші

Виплати вам дадуть у тому випадку, якщо ви пред'явите такі документи:

  • акт про пошкоджене житло;
  • право власності на житло.

Якщо у вас з будь-яких причин немає при собі таких документів, то організація не зможе прийняти заявку на виплату. Також для оформлення знадобляться:

  • паспорт;
  • ІПН;
  • ІПН членів сім'ї;
  • реквізити IBAN-рахунку.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Переселенці, які залишилися без нерухомості, можуть стати в чергу на отримання тимчасового житла за місцем фактичного проживання.

Потреба в житлових приміщеннях визначається в розмірі не менше ніж 6 квадратних метрів на одну особу. Якщо ви вимушено переїхали до інших регіонів, то маєте обов'язково подати заяву для взяття на облік осіб, що потребують житла для тимчасового проживання.

Раніше ми розповідали, мешканці яких населених пунктів не отримають допомогу для ВПО. Також ми писали, як ВПО підтвердити інвалідність під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.