Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як ВПО підтвердити інвалідність під час війни – куди звертатися

Під час воєнного стану переселенців оглядають виключно за місцем їх перебування.

Колаж: Pro Гроші

Документи можна відновити

Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну, яку розпочала Росія, багато людей покинули свої домівки та переїхали в інші міста. Однак саме в такі відповідальні моменти люди можуть загубити свої документи через стрес.

Розповідаємо, як відновити документи, які підтверджують інвалідність і необхідні для отримання пільг та соціальних виплат.

Куди звертатися

Щоб відновити документи, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення. Його фахівці мають доступ до централізованого банку даних таких осіб і можуть зробити з нього витяг.

Для поновлення висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) зверніться до найближчого медичного центру, в якому працює така комісія.

Під час воєнного стану внутрішньо переміщених осіб оглядають виключно за місцем їх перебування.

Також у ВПО немає потреби проходити повторний огляд МСЕК, щоб підтвердити інвалідність. Вона продовжується автоматично. Проте після скасування воєнного стану такий огляд необхідно буде пройти впродовж 6 місяців.

Хто має право на допомогу

Раніше ми писали, що міжнародна гуманітарна організація BHA & Save The Children виплачує допомогу ВПО, які переселилися до певних областей або перебувають у скрутному матеріальному становищі. Йдеться про наступні категорії:

Родини ВПО, які не мають безпечного місця проживання і були переміщені протягом останніх 30 днів до певних областей, а саме:

  • Вінницька;
  • Дніпропетровська;
  • Запорізька;
  • Львівська;
  • Чернівецька область.

Постраждалі від раптових обстрілів домогосподарства, родини, які втратили члена сім'ї або засоби до існування внаслідок проведення бойових дій (пошкоджений/втрачений магазин, ферма, худоба тощо).

ВПО, які не мають безпечного житла (власного, орендованого, наданого чи розділеного з родичами) та відповідають бодай одному з таких критеріїв вразливості:

  • домогосподарство веде жінка;
  • домогосподарство веде особа похилого віку (60+);
  • домогосподарство веде особа з інвалідністю;
  • домогосподарство з дитиною та особою з інвалідністю, хронічною хворобою, тимчасовою травмою (перелом, післяопераційний стан тощо);
  • домогосподарство з дитиною та особою похилого віку (60+);
  • домогосподарство з двома і більше дітьми;
  • домогосподарство з дитиною під опікою;
  • домогосподарство з вагітною жінкою або мамою, яка годує грудьми дитину віком до двох років.

Як отримати гроші

Щоб податися на отримання допомоги, треба зателефонувати на гарячу лінію за номером: 0 800 609 845.

Якщо гарячі лінії перевантажені, то можна скористатися підтримкою в особисті повідомлення у Facebook. Залишіть там свій номер телефону, щоб вам потім передзвонили найближчим часом.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, як українцям знятися з обліку ВПО. Також ми розповідали, яка є відповідальність за зловживання статусом ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.