Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ветерани можуть не платити за лікування: які медичні послуги для них безплатні

Програма медичних гарантій може стати в пригоді українцям, які потребують психологічної та психічної підтримки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ветерани війни мають право на безплатну психологічну підтримку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ветерани війни в Україні можуть подбати про власне ментальне здоров’я за Програмою медичних гарантій. Тобто послуги лікування і деякі препарати для них безплатні за умови наявності в закладу договору з Національною службою здоров’я.

Про це йдеться на сторінці НСЗУ в Facebook.

Загалом психологічна і психічна підтримка доступна не лише ветеранам. Перший крок – звернутися до свого сімейного лікаря, але важливо, щоб він працював у закладі з договором на пакет "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги".

З цим пакетом передбачається, що пацієнти безплатно отримують:

  • першу психологічну допомогу;
  • направлення на лабораторні та інструментальні дослідження;
  • виявлення неврологічних розладів;
  • лікування під контролем спеціаліста;
  • психологічну підтримку членів родини.

Також існує можливість напряму звернутися до психіатра у закладі з договором на пакет "Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах". Наявність направлення від сімейного лікаря не є обов’язковим. Якщо розлад некритичний, фахівці можуть надавати допомогу вдома, але для цього вже необхідне електронне направлення.

Програма медичних гарантій покриває витрати на стаціонарне лікування ветеранів за пакетом "Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах". Українцям безплатно проводять лабораторні дослідження та інструментальні обстеження, консультують, цілодобово супроводжують, забезпечують деякими лікарськими засобами та харчуванням.

Безплатне лікування у приватних клініках

Раніше ми розповідали, що в Міністерстві охорони здоров’я розглядають можливість реформи, направленої на полегшення для громадян отримання безплатних медичних послуг. Наразі таке лікування доступне тільки в закладах, які мають договори з НСЗУ. Але згодом практика може з’явитися у приватних клініках.

На засіданні робочої групи при Міністерстві було представлено законопроєкт, який це дозволить реалізувати. Ініціатори пропонують встановити спеціальні тарифи Національної служби здоров’я України для приватних закладів. Якщо лікування виходитиме за межі тарифів, пацієнтам буде потрібно здійснити доплату.

"Нами пропонується визначення доплати як суми, що покривається за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб, чи шляхом забезпечення оплати за рахунок коштів добровільного медичного страхування, інших джерел", – пояснила суть реформи голова Асоціації приватних медичних закладів України та членкиня робочої групи при МОЗ Олена Єщенко.

Найближчим часом у планах – винести пропозицію на розгляд депутатів Верховної Ради та домогтися внесення змін до закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Раніше сайт Pro Гроші писав, за що українцям не треба платити у пологовому будинку. Також ми повідомляли, що ПриватБанк та Нова пошта об'єдналися і розповідали, яку безплатну послугу запропонували українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.