Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За що українцям не треба платити у пологовому будинку – повний перелік послуг

Якщо лікарня має укладений договір із Національною службою здоров’я України, то повинна надавати деякі послуги безплатно

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі медичні послуги для вагітних є безплатними

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські жінки не повинні платити за послуги, що входять до пакету "Медична допомога при пологах". Йдеться про лікарні та пологові будинки, які уклали договори з НСЗУ та надають вагітним все необхідне, починаючи від ліків і завершуючи складними процедурами.

Про це розповіли в Міністерстві охорони здоров’я України.

Зауважимо, що програма медичних гарантій покриває пологи з черговою акушерською бригадою, а не конкретним лікарем. Тож українки можуть вибрати на власний розсуд лише заклад, а не фахівця. У перелік безоплатних послуг для вагітних і новоспечених мам входять:

  • партнерські пологи;
  • ведення неускладнених та ускладнених пологів;
  • моніторинг стану роділлі й плода;
  • зниження відчуття болю – епідуральна аналгезія тощо;
  • анестезіологічне забезпечення;
  • цілодобові лабораторні та інструментальні дослідження;
  • консультування лікарями інших спеціальностей;
  • проведення постконтактної АРТ профілактики дітям, народженим від ВІЛ-позитивних матерів;
  • пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених вад серця, оцінювання слуху в новонароджених;
  • щеплення для немовляти;
  • консультування з питань грудного вигодовування та післяпологової контрацепції;
  • надання психологічної підтримки;
  • харчування в умовах стаціонару.

Плюс жінки не мають окремо платити за плановий або ургентний кесарів розтин, що є традиційною практикою у приватних клініках. Програма медгарантій покриває витрати на цю процедуру. Також у разі виникнення ускладнень вагітності пацієнтку госпіталізують в гінекологічне відділення пологового будинку чи у відділення патології вагітності. Обстеження та лікування при цьому безоплатні.

Скільки коштують пологи у приватній клініці

Раніше ми розповідали, що українкам доведеться чимало заплатити за ведення вагітності та пологи у приватних медичних закладах. Адже всі вказані вище послуги є платними, причому коштують немало. У Києві найвідомішими пологовими будинками є Adonis, Isida та "Лелека". Найдешевший пакет послуг із базовими процедурами обійдеться в 45-50 тисяч гривень.

Також окремо потрібно доплачувати за додаткові послуги, наприклад, вибір індивідуального лікаря, генетичний скринінг на спадкові захворювання, кесарів розтин, багатопологову вагітність тощо. Не варто забувати про страховку, якою покривають непередбачувані випадки, зокрема, передчасні пологи, ускладнення, терапію немовлят, екстрагенітальну патологію та ін.

Найдорожчі пакети послуг у приватних клініках коштують від 65 до 135 тисяч гривень. Вони зазвичай включають великий набір різноманітних сервісів для підвищення комфорту жінок, додаткові скринінги та консультації. За бажанням після народження дитини батьки можуть замовити організацію урочистої церемонії виписки за кілька тисяч гривень, куди входять зустріч з родичами і друзями, фотозона, пригощання напоями.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пологова сумка стала "золотою" і розповідав, скільки грошей можуть витратити новоспечені батьки. Також ми повідомляли, які виплати можуть отримати сім'ї, що усиновили дитину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.