Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лікування у приватних клініках може стати безплатним: що запропонували в МОЗ

Українці мають право отримувати безоплатну медичну допомогу в багатьох закладах, якщо ті мають договір з Національною службою охорони здоров’я

Фото: Pexels, Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть ввести тарифи НСЗУ на лікування у приватних клініках

Фото: Pexels, Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Щоб максимально адаптувати медичну реформу до умов воєнного часу та полегшити нашим громадянам отримання відповідних послуг, в Україні можуть на законодавчому рівні встановити безоплатне лікування у приватних закладах. Наразі така можливість існує в тих установах, які мають договір з Національною службою охорони здоров’я.

Про це йдеться у законопроєкті, представленому на засіданні робочої групи при Міністерстві охорони здоров’я.

Як уточнила голова Асоціації приватних медичних закладів України та членкиня робочої групи при МОЗ Олена Єщенко, механізмом, який дозволить реалізувати задумане на практиці, буде запровадження тарифів НСЗУ і доплат з боку пацієнтів.

Тобто українці зможуть лікуватися за рахунок тарифів НСЗУ в закладах будь-якої форми власності, зокрема, приватних, а вартість послуг покриватимуть державним коштом із програми медичних гарантій. Але якщо сума витрат виходитиме за межі тарифів, то різницю платитиме пацієнт.

"Нами пропонується визначення доплати як суми, що покривається за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб, чи шляхом забезпечення оплати за рахунок коштів добровільного медичного страхування, інших джерел", – пояснила суть реформи Олена Єщенко.

Найближчим часом планується розробити ініціативу для внесення змін до закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", щоб згодом винести пропозицію на розгляд депутатів Верховної Ради.

Яку послуги є безплатними у пологовому будинку

Раніше ми повідомляли, що частина послуг, які входять до пакету "Медична допомога при пологах", не потребують оплати з боку пацієнток. Їхня вартість у пологових будинках покривається державними коштами за умови, що лікарня уклала договір з Національною службою охорони здоров’я. Йдеться про такі процедури:

  • партнерські пологи;
  • плановий або ургентний кесарів розтин;
  • ведення неускладнених та ускладнених пологів;
  • моніторинг стану матері та дитини;
  • зниження больових відчуттів;
  • анестезіологічне забезпечення;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • консультування фахівцями;
  • проведення постконтактної АРТ профілактики дітям, народженим від ВІЛ-позитивних матерів;
  • щеплення;
  • консультування з питань грудного вигодовування;
  • надання психологічної підтримки;
  • харчування в умовах стаціонару.

Варто зазначити, що безплатними є пологи, проведені черговою акушерською бригадою, а не індивідуально вибраним лікарем. Також програма медичних гарантій забезпечує пацієнток госпіталізацією в гінекологічне відділення у разі виникнення ускладнень вагітності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пологова сумка стала "золотою" і розповідав, скільки грошей можуть витратити новоспечені батьки. Також ми повідомляли, що українським військовим буде простіше виїхати на лікування за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.