Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вчені попередили про наближення інтернет-апокаліпсиса — що відбувається

У NASA виявили серйозні вразливості земної інфраструктури та ризики, з якими через це може зіткнутися людство

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У NASA заявили про майбутній глобальний збій в інтернет-мережі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багатьом з нас страшно залишитися без інтернету навіть на годину. Але вчені попереджають про загрозу апокаліпсиса у Всесвітній мережі впродовж наступного десятиліття.

Так, за даними агентства NASA, масштабний збій станеться через сонячну активність — буря може залишити усіх людей без інтернету на місяці чи навіть роки.

Вчені зазначають, що цикл активності Сонця триває 11 років. Під час піка відбуваються потужні спалахи. І хоча вони не становлять загрози для нас, магнітні бурі можуть нашкодити астронавтам на МКС. Також вони можуть вивести з ладу усю комунікаційну систему на Землі.

У NASA зазначають, що інфраструктура дуже вразлива, а тому зникне не лише інтернет: не будуть працювати лінії електропередач і супутники. Втім у космічному агентстві обіцяють запобігти цій загрозі. Для цього у космос вже відправився зонд NASA Parker Solar Probe. Апарат наблизився до Сонця та більш детально вивчає механізми зірки.

Під час порівняльного зближення зонд зміг вловити тонку структуру сонячного вітру – вчені змогли дізнатися більше про магнітні поля. Тепер експерти намагаються передбачити сонячні бурі, які здатні порушити роботу земних електромереж.

Чому українцям хочуть вимикати інтернет під час війни

Про цю можливість раніше говорили деякі народні депутати, які навіть зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроєкт. Йшлося про те, що українцям тимчасово блокуватимуть доступ до інтернету та мобільного зв'язку в окремих областях, якщо існуватиме терористична загроза.

Тоді державні органи застосовуватимуть радіоелектронні засоби або пристрої спеціального призначення для тимчасового обмеження електронної комунікації (телекомунікації) в окремих місцевостях на час, необхідний для усунення загроз життєво важливим інтересам людини, суспільства і держави.

Starlink у поїздах Укрзалізниці

На початку 2023 року українською залізницею почав курсувати перший поїзд Інтерсіті+ з терміналом Starlink. За словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, згідно з результатами тестування було виявлено, що доступність інтернету на маршруті сягає 97%, а швидкість – до 100 Мбіт/с.

Міністр також зазначив, що до кінця 2023 року інтернет від Starlink запрацює у всіх поїздах Інтерсіті+.

Раніше ми розповідали, коли в Україні запрацюють публічні точки Wi-Fi зі Starlink. Також нагадаємо, що Київстар, Vodafone та lifecell запровадили нові правила для користування роумінгом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.