Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Важлива подія: як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України

У Національному банку України розповіли, як працює економіка під час війни

Фото: НБУ, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Важливою подією стало відкриття "зернового коридору"

Фото: НБУ, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Бізнес і населення дедалі більше пристосовуються до життя в умовах війни. Українці повертаються в рідні міста після їхнього звільнення, а підприємства налагоджують виробництво і шляхи постачання товарів. Завдяки цьому економіка України оговтується від шоку.

Про те, як на економіку впливають події на фронті, розповіли у Національному банку України.

Хоча обсяги виробництва зараз помітно нижчі, ніж були до війни, проте ситуація є значно кращою порівняно з тою, що була навесні. Важливою подією для української економіки стало відкриття у серпні "зернового коридору" в Чорному морі.

"Завдяки цьому аграрії збільшили обсяги продажів продукції в інші країни. Зокрема, восени експорт продовольства сягнув максимальних значень від початку вторгнення Росії. Це – важливе джерело валютних надходжень у країну разом зі стійкими доходами ІТ-сектору та переказами трудових мігрантів", – зазначили у НБУ.

Вагому підтримку Україні надали міжнародні партнери. З початку року Україна отримала близько 25 млрд доларів у вигляді пільгових кредитів, а також грантів, які не потрібно буде повертати. Ці кошти не тільки поповнили міжнародні резерви України, що важливо для підтримки курсової стабільності, але також надійшли до державного бюджету, що дало можливість уряду фінансувати оборону та здійснювати усі соціальні виплати (зарплати лікарям, освітянам, пенсії тощо).

Бойові дії та теракти з боку Росії гальмують відновлення економіки. Особливо важко зараз доводиться металургійним та енергетичним підприємствам. Перші зазнали масштабних руйнувань та мають великі проблеми зі збутом продукції через обмежене функціонування морських портів.

"Останнім часом енергетичні об’єкти стали основною ціллю російських ракет. Перебої з електроенергією і постійні обстріли міст ускладнюють і діяльність підприємств інших галузей. Зважаючи на наслідки війни, НБУ очікує, що цього року ВВП скоротиться приблизно на третину. Це краще, ніж прогнозували різні міжнародні експерти на початку російського вторгнення", – додали у Нацбанку.

За прогнозом НБУ, наступного року економіка повернеться до зростання на рівні 4-5%. Зростання буде доволі стриманим, адже війна триває і Росія продовжує завдавати шкоди українським підприємствам і руйнувати інфраструктуру.


Щоквартально Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті.

НБУ не прогнозує розвиток військової ситуації, але має базувати свій прогноз на певних припущеннях, які є важливими для економіки. Оновлений прогноз НБУ базується на припущенні, що завдяки ЗСУ безпекова ситуація в Україні буде поліпшуватися. Зокрема, очікується повноцінне відновлення роботи великих чорноморських портів із середини 2023 року. Також передбачається подальше надходження значних обсягів міжнародної фінансової допомоги.

Що буде із зарплатами до кінця року

В інфляційному звіті НБУ зазначається, що зарплати українців продовжать знижуватися до кінця року. Слід готуватися до того, що номінальна зарплата знизиться на 12-13%, а реальна – майже на чверть.

Регулятор констатує, що хоч ситуація на ринку праці дещо стабілізувалася, однак вона все ще лишається складною.

У Нацбанку додають, хоч кількість резюме на одну вакансію зменшилася, але цей показник все ще вищий, ніж минулого року. За прогнозами НБУ, до кінця 2022 року безробіття в Україні сягне майже 30%.

Також у звіті зазначено, що в Україні у найближчі місяці ціни на продукти зростатимуть високими темпами, важливим фактором прискорення інфляції стануть дорогі енергоносії та ускладнена логістика.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.