Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанку доведеться змінити курс долара – чому і коли це станеться

Розповідаємо, що влада України пообіцяла МВФ задля отримання фінансової підтримки під час війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фіскований курс долара в Україні, ймовірно, залишиться й у 2023 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) на днях домовилися про чотирирічний пакет фінансування на суму 15,6 млрд доларів. Кредитна програма складатиметься з двох етапів, до того ж наша країна зобов'язалася виконати ще декілька умов.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Зокрема очікується, що під час другого етапу співпраці з МВФ Нацбанк запровадить політику плаваючого курсоутворення. Це означає, що фіксований курс скасують. Коли саме це станеться, наразі невідомо, але в НБУ зазначають, що перший етап кредитної програми МВФ для України триватиме від 12 до 18 місяців. Тобто, відмова від фіксованого курсу долара в Україні може відбутися не раніше 2024 року.

Чого ще МВФ вимагає від України

За інформацією НБУ, в рамках першого етапу програми Україна повинна зміцнити фіскальну, зовнішню, цінову та фінансову стабільність. Це можливо реалізувати завдяки:

  • посиленню мобілізації надходжень;
  • відмові від емісійного фінансування та забезпечення чистого додатного фінансування з внутрішнього боргового ринку;
  • підтримці фінансової стабільності в довгостроковій перспективі, зокрема завдяки підготовці глибшої оцінки оздоровлення банківського сектору та подальшій підтримці незалежності центрального банку.

Ще програма МВФ передбачає ряд антикорупційних та управлінських реформ, зокрема через запровадження законодавчих змін.

На другому етапі акценти співпраці будуть зміщені на проведення більш масштабних реформ, які допоможуть закріпити макроекономічну стабільність та сприятимуть:

  • відновленню та відбудові України;
  • посиленню стійкості та швидшому й довготривалому економічному зростанню, зокрема завдяки вступу України до Європейського Союзу.

Скільки коштів знадобиться українській економіці у 2023 році

На початку лютого директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявляла, що Україна потребуватиме від 40 до 48 мільярдів доларів фінансової підтримки. Тоді ж вона запевнила, що МВФ працює над програмою разом з Україною та підтримує її у веденні "воєнної економіки".

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара протягом 20-26 березня. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.