Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явилися обмеження на продаж землі: кого стосуватимуться нові правила

У червні цього року в Україні набув чинності закон, за яким були скасовані деякі нотаріальні та реєстраційні процедури задля набуття прав на земельні ділянки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям відтепер буде легше і дешевше купувати землі сільськогосподарського призначення

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні запрацював спрощений механізм купівлі землі для особистого користування. Тобто, українці можуть за дешевшою ціною придбати собі земельну ділянку, щоби у майбутньому розбити там сад чи город.

Відповідні зміни зафіксовані у законопроєкті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки" № 3065-IX.

Як змінилася процедура купівлі-продажу землі

Документ, який набрав чинності на початку червня цього року передбачає, що відтепер під час продажу невеликих ділянок, розташованих у межах населених пунктів, покупців не проходитимуть перевірку у нотаріуса. Відповідно, угоди вирішуватимуться швидше, а саме процедура купівлі-продажу таких ділянок для особистого користування стане дешевшою.

Також не підлягають тепер перевірці процес набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення садівництва площею, що не перевищує 0,25 га.

До того ж був розширений перелік осіб, яким закон забороняє купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Так, стати власниками такої землі не зможуть акціонери або бенефіціари юридичних осіб, які перебувають під санкціями.

Що ще змінилося:

  • з'явилася можливість передавати переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення лише на певний строк, а не безстроково, як зараз;
  • у разі державної реєстрації набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення суб'єктом переважного права чи державної реєстрації припинення права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, одночасно проводиться державна реєстрація припинення переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, без подання відповідної заяви.

Як стати власником земельної ділянки під час війни

Під час покупки землі завжди варто пам'ятати, що можна натрапити на шахрая, який залишить вас без грошей і без землі. Тому найперше, що потрібно зробити перед тим, як укласти угоду – вимагайте у продавця основні документи по об'єкту. Так ви зрозумієте:

  • чи виставлений об'єкт на продаж;
  • хто фактичний власник ділянки — фізична або юридична особа, держава чи територіальна громада;
  • чи є співвласники, скільки часток належить продавцю;
  • чим підтверджено право власності, чи є дані в державному земельному кадастрі (ДЗК) та державна реєстрація права;
  • реальну площу — продавці "округлюють" цифру на свою користь;
  • зафіксоване в реєстрі ДЗК цільове призначення.

Зазначимо, що це лише одне правило із багатьох, які стануть у пригоді тим, хто продає, і тим, хто купує землю. Дізнатися про інші лайфхаки можна у нашому матеріалі.

Де в Україні найдорожчі ділянки

Згідно з останніми даними Міністерства аграрної політики, станом на початок травня 2023 року вартість землі у регіонах була наступною:

  • у Львівській області середня вартість гектара сільськогосподарської землі становила 162 тис. гривень;
  • у Київській області за гектар можна вторгувати 148 тис. гривень;
  • у Чернігівській області один гектар коштував у середньому 23 тис.грн.

При цьому у відомстві зазначали, що з початком цього року вартість землі сільгосппризначення зросла в середньому на 20%.

Раніше ми розповідали, що зміниться на ринку землі вже незабаром. Також ми пояснювали, яку чому держава може відібрати нерухомість у громадян під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.