Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок землі чекають значні зміни у 2024 році: хто зможе купувати ділянки та що буде з цінами

З 2024 року купувати земельні ділянки дозволять ще одній категорії осіб, це може позначитися на попиті та цінах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи збільшиться попит після другого етапу земельної реформи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На ринку землі в Україні у 2023 році не очікується значних сплесків щодо кількості угод із землями сільгосппризначення. Однак вже у 2024 році можуть спостерігатися значні зміни.

Про це розповів СЕО та засновник компанії "Твоє коло" Андрій Усенко в коментарі виданню Delo.ua.

Що буде з ринком землі у 2024 році

За словами експерта, у 2024 році спостерігатиметься значно більший попит та кількість угод після того, як на ринок зайдуть юридичні особи.

"Агрокомпанії зараз не дуже активно купують земельні ділянки, вони чекають до 2024 року. Серед інвесторів спостерігається висока цікавість до українських активів. Загалом ми бачимо можливі дві точки зростання: перемога України у війні та відкриття ринку для юридичних осіб", – каже Андрій Усенко.

Експерт також зазначив, що він не очікує значного росту цін на землю до 2024-2025 років, однак, коли на ринок зайде великий капітал після другого етапу земельної реформи, попит суттєво перевищуватиме пропозицію, тому не виключено, що ціни змінюватимуться у бік зростання.

За словами Андрія Усенка, найближчим часом навряд чи зміняться параметри ринку землі, наприклад, як відтермінування виходу на ринок юридичних осіб з 2024 на 2029 рік.

"Земельна реформа – одна з тих реформ, яка має безпосередній зв'язок з євроінтеграційними процесами. Відкритий ринок землі – це нормально працюючий інститут приватної власності. Якщо ми обрали для себе напрямок в Європу, то потрібно відповідати всім параметрам", – зазначив експерт.

Де найбільший попит на землю

Майже у всіх інвесторів різняться думки щодо географічного розташування земельних ділянок. Експерт відмітив, що деякі особи купують землю, наприклад, в Полтавській області, а деякі — у Вінницькій або Хмельницькій областях.

Так, західні регіони України виглядають безпечнішими, однак варто зауважити, що вартість землі там значно вища.

"Якщо говорити про те, де найбільший попит, то всі інвестори індивідуальні. Хтось купує землю на заході через безпеку, а хтось розуміє агрокліматичні умови та обирає більш центральні регіони", – зазначив Андрій Усенко.

Після того, як у 2024 році на ринок зайдуть юридичні особи та зросте попит, можливо, угоди укладатимуться майже по всій Україні, окрім тимчасово окупованих територій.

Раніше ми розповідали, що держава хоче забрати "неефективні" землі. Також ми писали, як розраховується податок на землю та хто має право не платити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.