Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні продають копійку за 15 000 гривень: що особливого в монеті (фото)

Серед колекціонерів дуже цінуються монети з унікальним браком

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають монету з цікавим браком

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нумізмати дуже цінують унікальні екземпляри монет з цікавим браком. Вони готові платити великі гроші для того, щоб поповнити свою колекцію.

Одну з таких унікальних монет можна побачити на аукціоні Violity.

Чим унікальна монета

Монета номіналом 1 гривня була виготовлена у 2005 році з бронзи. Унікальність монети в тому, що її зворотний бік (реверс) повернений до лицьової сторони (аверсу) на 180 градусів. Зазвичай такий брак дуже цінується серед нумізматів, і такі монети коштують значно дорожче, ніж звичайні.

Продавець зазначив, що монета не піддавалася реставрації. Стан монети на фото трохи затертий, тому що вона знаходилася в обігу. У монети гладкий гурт з написом "Одна гривня".

Скрин: Violity
Скрин: Violity
Скрин: Violity
Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Продається така монета за 15 000 гривень, наразі за лотом слідкують 26 осіб. Такі монети зазвичай не становлять для нумізматів особливого інтересу, якщо в них немає цікавого браку.

Монета за 35 тисяч гривень

Монета номіналом 1 копійка була виготовлена у 2010 році, особливість монети в тому, що вона виготовлена зі срібла, у той час, як для інших монет такого номіналу використовувалася нержавіюча сталь. Монета не піддавалася реставрації, а стан монети дуже задовільний, враховуючи те, що вона знаходилася в обігу.

Продавець встановив фіксовану ціну – 35 000 гривень. Копійки, які були виготовлені у 2010 році, зазвичай не становлять особливого інтересу для нумізматів, якщо в монеті немає нічого цікавого.

Як визначити різновид монети

З’ясувати приналежність до різновиду можна за допомогою тризубу, зображеному на реверсі. Наприклад, від 10 до 14 тисяч дають за види 1.14ГАм та 1.14ГАк: середній зуб тризуба потовщений зверху, у слові "Україна" верхівка букв Ї та Н пряма (не загнута), гурт з дрібною або крупною насічкою.

За різновид 2.21ВАк можна забрати від 8 000 до 10 000 грн. Його особливості: середній зуб тризуба гострий і вузький, гурт має крупну насічку, гроно №2 виготовлене у формі тупокутного трикутника. Ціна різновиду 3.11ДАм становить 6 000-9 000 грн: середній зуб округлий і товстий, є широкий проріз шостого зерна у другому колосі.

Раніше ми розповідали, які зміни запровадить НБУ з 1 січня щодо паперових купюр. Також ми писали, що особливого в монеті, яку продають за 70 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.