Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мрія нумізматів? Що особливого в монеті, яку продають за 35 тисяч гривень

За дійсно унікальні екземпляри монет нумізмати готові платити великі гроші

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають копійку за 35 тисяч гривень

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Все частіше на аукціонах можна побачити унікальні українські монети, які дуже цінуються серед колекціонерів.

Одну з таких монет можна побачити на аукціоні Violity.

Що особливого в монеті

Монета номіналом 1 копійка була виготовлена у 2010 році, особливість монети в тому, що вона виготовлена зі срібла, у той час, як для інших монет такого номіналу використовувалася нержавіюча сталь. Діаметр копійки – 16 мм, а вага становить – 2,28-2,3 г, тоді як вага аналогів – 1,5 г.

Продавець зазначив, що монета не піддавалася реставрації, а стан монети на фото дуже задовільний, враховуючи те, що вона знаходилася в обігу.

Скрин: Violity
Скрин: Violity

Скрин: Violity

Скрин: Violity

Продавець не відкривав торги, а встановив фіксовану ціну – 35 000 гривень. Копійки, які були виготовлені у 2010 році, зазвичай не становлять особливого інтересу для нумізматів, якщо в монеті немає нічого цікавого.

70 000 гривень за монету

Майже всі копійки номіналом 1 гривня, випущені у 1992 році, є пробними, тож знайти їх в обігу наразі неможливо. Інколи вдається купити на аукціонах, але ціни неймовірно високі. Річ у тім, що карбування монет відбувалося під час налаштування обладнання, тож їх вважають незакінченими, а тираж досі невідомий.

Перші копійки не мали напису на гурті, тобто він абсолютно гладенький. Різновид такої монети – 1.1ААг, а вартість орієнтовно в межах 10-20 тисяч гривень. Відомо, що на момент карбування не було в наявності інструменту для нанесення напису на гурт.

Існує ще один різновид – 1.1АА1, який вражає цікавою особливістю гурту. На таких монетах написана дата 1992, 1994 або 1995, та зображено по три крапки з обох сторін. На монеті, яку продають за такі гроші, крапками на гурті відокремлена дата 1994. На замовлення Національного банку було випущено всього 150 екземплярів копійок.

Пробні гривні карбувалися англійськими пуансонами з датою 1992, але плашки для нанесення гуртового напису швидко зношувалися, і спеціалістам доводилося працювати над створенням нових. Тому вийшло, що дати на аверсі та гурті відрізняються. Вартість металевої гривні з подібною особливістю також коливається в межах 15-20 тисяч гривень, тому не зовсім зрозуміло, чому за цей лот власник хоче отримати майже дві тисячі доларів.

Раніше ми розповідали, чи замінять в Україні паперові купюри на монети у 2023 році. Також ми писали, якому гумористу НБУ присвятив пам'ятну монету.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.