Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

70 000 грн за копійку: як виглядає монета, яку нумізмати так дорого оцінюють

Такі монети неможливо знайти в обігу, проте інколи вони трапляються на аукціонах

Фото: Pexels, Violity. Колаж: Pro Гроші

Копійку продають майже за 2 тисячі доларів

Фото: Pexels, Violity. Колаж: Pro Гроші

В Україні колекціонери продають унікальну рідкісну монету номіналом 1 гривня. Власник планує продати екземпляр копійки майже за дві тисячі доларів, або 70 000 грн.

Цікавить лот з'явився на порталі Violity.

Що особливого в монеті

Майже всі копійки номіналом 1 гривня, випущені у 1992 році, є пробними, тож знайти їх в обігу наразі неможливо. Інколи вдається купити на аукціонах, але ціни неймовірно високі. Справа в тому, що карбування монет відбувалося під час налаштування обладнання, тож їх вважають незакінченими, а тираж досі невідомий.

Більше того, перші копійки не мали напису на гурті, тобто він абсолютно гладенький. Різновид такої монети – 1.1ААг, а вартість орієнтовно в межах 10-20 тисяч гривень. Відомо, що на момент карбування не було в наявності інструменту для нанесення напису на гурт.

Існує ще один різновид – 1.1АА1, який вражає цікавою особливістю гурту. На таких монетах написана дата 1992, 1994 або 1995, та зображено по три крапки з обох сторін. На лоті, який продає користувач з ніком Ostapp, крапками на гурті відокремлена дата 1994. На замовлення Національного банку було випущено всього 150 екземплярів копійок.

Пробні гривні карбувалися англійськими пуансонами з датою 1992, але плашки для нанесення гуртового напису швидко зношувалися, і спеціалістам доводилося працювати над створенням нових. Тому вийшло, що дати на аверсі та гурті відрізняються. Вартість металевої гривні з подібною особливістю також коливається в межах 15-20 тисяч гривень, тому не зовсім зрозуміло, чому за цей лот власник хоче отримати майже дві тисячі доларів.

Які монети цікавлять нумізматів в Україні

На порталах онлайн-аукціонів часто з'являються екземпляри, які вражають своєю ціною. Нумізмати не шкодують коштів, щоб придбати у колекцію дійсно рідкісні, цінні речі. Наприклад, за 12 000 грн купили 1 гривню, виготовлену в 1995 році, різновиду 2АА1.2. Продавець зазначив, що монету викарбуваний з латуні, а відмінною характеристикою є вузький кант, що робить її дійсно дуже цінною.

За 18 000 грн на аукціоні купили монету номіналом 10 копійок, виготовлену в 1992 році. Торгів не відбувалося, оскільки власник заклав фіксовану ціну. Вона характеризується матеріалом (алюмінієва бронза), а також ідеальним зовнішнім станом. Високу вартість копійці додав широкий проріз шостого зерна у другому колосі, гурт з дрібною насічкою та округлий середній зуб тризуба.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні продають монету за 90 тисяч гривень. Також ми повідомляли, що особливого в монеті, за яку "б'ються" на аукціоні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.