Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни в правилах мобілізації: чи може підприємство забронювати 100% працівників

В Мінекономіки роз'яснили, на яких підставах буде відбуватися бронювання співробітників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили особливості бронювання працівників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Уряд змінив правила бронювання працівників під час мобілізації й дозволив підприємствам збільшити цю частку до 50%. Однак у деяких випадках бронь можуть отримати навіть 100% співробітників.

Про це заявив заступник Міністра економіки України Ігор Фоменко під час брифінгу.

Він уточнив, що Кабінет міністрів визначає перелік установ-організацій, працівники яких не підлягають мобілізації. Такі установи визначаються критично-важливими та не підпадають під обмеження 50% від кількості військовозобов'язаних. Тобто, можуть забронювати й більшу кількість працівників.

Крім того, бізнес сам може визначати той функціонал, який необхідний для діяльності їхнього підприємства. Однак у такому випадку потрібно аргументувати таку необхідність та узгодити з обласною військовою адміністрацією.

"Нема чітко визначених критеріїв, кожного разу це буде окремий порядок", – пояснив Фоменко.

Водночас забронювати можуть і меншу кількість. Попередньо уряд планував запровадити квоту бронювання на рівні 40%.

"Та все ж після обговорень з Генеральним штабом та Міністерством оборони було домовлено, що 50% від військовозобов'язаних – це те, що оптимально дозволено і врегульовано постановою", – пояснив Фоменко.

Кого можуть забронювати

Уряд дозволив забронювати від мобілізації частину працівників тільки тим підприємствам, організаціям та установам, які є критично-важливими для функціонування економіки та відповідають трьом з семи критеріїв. Серед них такі:

  • Загальна сума сплачених податків та інших зборів перевищує 1,5 млн євро за рік.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує еквівалент 32 млн євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки країни, згідно із постановою Кабміну №83 від 2015 року.
  • Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії визначають профільні міністерства або ОДА "з урахуванням потреб громад".
  • Підприємство не має заборгованості з ЄСВ.
  • Розмір зарплати на підприємстві – не менше середньої зарплати по регіону.
  • Підприємство є резидентом "Дія.City". Це спеціальний правовий режим для IT-індустрії. Він почав діяти у лютому 2022-го.

Водночас комунальні підприємства, інформаційні телеканали, заклади у сферах культури, здоров’я, освіти та науки й соціальній сфері можуть відповідати тільки двом із вище зазначених критеріїв.

Окреме виключне право бронювання працівників встановлено для органів влади, підприємств, організацій та установ, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб ЗСУ.

Також постанова передбачає, що топкерівники держструктур чи підприємств підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

Раніше ми писали про те, що в Україні планують мобілізувати ще одну категорію громадян. Також ми пояснювали, чи можуть призовники відмовитися від "старої" повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.