Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили порядок бронювання робітників: як тепер оформити відстрочку

Оновлення стосується термінів, за які потрібно подавати списки працівників і приймати рішення щодо бронювання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили порядок бронювання співробітників

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На засіданні Кабінету міністрів 28 квітня ухвалили рішення про зміни в порядку бронювання військовозобов’язаних в особливий період, тобто під час війни.

Деталі повідомив представник КМУ в Верховній раді Тарас Мельничук.

Нові правила передбачають, що органи державної влади та інші державні органи повинні подати списки на бронювання з інформацією про співробітників у строк не більше ніж 5 робочих днів. Ці документи надходять до Генерального штабу Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки. Там списки перевіряють і затверджують.

Опісля вказані структури мають не пізніше 10 робочих днів передати узгоджені списки до Міністерства економіки, де також приймається рішення про дозвіл забронювати працівників. Ця процедура повинна зайняти не більше 5 робочих днів.

Далі всіх заброньованих осіб у термін до 5 робочих днів територіальні центри комплектування та соціальної підтримки зарахують на спеціальний військовий облік.

В яких випадках бронювання скасовують

Наявність відстрочки не означає, що її завчасно не можуть анулювати. Причин такого рішення є кілька. Наприклад, бронь зникає, якщо підприємство припинило виконувати мобілізаційне завдання чи виготовляти товари, необхідні для потреб ЗСУ. Саме ці два критерії дають компаніям дозвіл забронювати персонал. Але після надання послуг можливість відстрочити мобілізацію своїм співробітникам втрачається.

Також підприємство можуть позбавити статусу критичного важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Або взагалі ліквідувати, що автоматично скасовує бронювання для усіх працівників. Зрештою звільнення людини означає, що вона більше не перебуває у штаті компанії, тож не може мати відстрочку.

Перелік підприємств розширили

Нещодавно список установ/організацій, які мають право на бронювання, розширили. За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, підприємства, що мають важливе значення для національної економіки в галузі сільського господарства, відтепер також перебувають у списку. Наприклад, йдеться про компанії, що займаються селекцією, постачанням насіння овочевих і польових культур.

Які компанії можуть отримати статус критично важливих

Для цього треба відповідати чітко визначеним критеріям. Зокрема сплачувати податки на суму 1,5 млн євро на рік, не мати боргів зі сплати Єдиного соціального внеску, виплачувати робітникам заробітну плату в розмірі не менше середньої по регіону, задовольняти потреби територіальних громад (їх встановлюють профільні міністерства чи обласні адміністрації).

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи стануть розсилати повістки через месенджери під час мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, кого з українців вирішили відправити на фронт з тилу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.