Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шалений "удар" по держбюджету: яких збитків завдали методи 90-х років від впливового офіцера

Заступник командира однієї із військових частин в Одеській області змушував солдатів ЗСУ будувати маєток

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Одесі офіцер змушував бійців ЗСУ будувати маєток

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На Одещині ДБР вдалося викрити заступника комбата, який використував бійців ЗСУ для будівництва власного дому. Йому загрожує чималий термін.

Про це повідомили представники Державного бюро розслідувань.

Будівництво маєтка замість служби в ЗСУ

За даними правоохоронців стало відомо, що починаючи від серпня 2022 року офіцер Збройних сил України (прізвище та ім'я не називається) змушував діючих військовослужбовців будувати для нього приватний маєток. Зокрема, ряд чинних військовослужбовців не був відправлений в зону бойових дій, а замість цього проводив "будівельні роботи" на приватному об'єкті заступника командира однієї із частин на Одещині. Це вдалось вияснити представникам Національної поліції України в ході обшуків на приватній території заступника командира батальйону.

Яких збитків завдано бюджету через "будівництво"?

Представники Державного бюро розслідувань зазначили, що бійці Збройних сил України, які займалися будівництвом маєтка для впливового офіцера продовжували отримувати свою зарплату військовослужбовців. Таким чином, через дії одеського командира держава втратила понад 2 мільйони гривень.

В свою чергу, заступник комбата за такі дії отримав підозру про зловживання службовим становищем та перевищення повноважень (ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України). Якщо ж вина одеського офіцера буде доказана, тоді йому буде загрожувати 12 років ув'язнення.

Викриття схеми незаконного нарахування "бойових"

Раніше ми писали про те, що у одному з навчальних центрів Національної гвардії України вдалося викрити масштабну корупційну схему, яка була пов'язана із нарахуванням так званих "бойових виплат". Правоохоронцям вдалось дізнатись, що посадовці центру підготовки НГУ безпідставно нараховували собі щомісячні виплати у розмірі 100 тис. гривень. Такі доплати повинні отримувати лише ті військові, які знаходяться в зоні бойових дій.

Зокрема, основна вина в цій ситуації лежить на керівнику навчального центру НГУ. Проте, окрім нього додаткові 100 тис. гривень отримували також ще 3 офіцери. Керівнику та його підлеглим повідомили про підозру за ч 4 ст. 425 ККУ та відповідно за ч. 2. ст. 364 ККУ. В загальному їм грозить до 8 років позбавлення волі.

Окрім цього, ми також писали про найбільш популярні корупційні схеми під час війни. Також ми повідомляли про масове звільнення військкомів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.