Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як вручають повістки ВПО

Розповідаємо, як проходить мобілізація внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як можуть мобілізувати ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану повістки можуть отримати всі громадяни України призовного віку. Також це стосується й внутрішньо переміщених осіб.

Про це йдеться в постанові №1487.

Як мобілізують ВПО

Всі правила військового обліку стосуються й внутрішньо переміщених осіб. Після зміни місця проживання вони мають з'явитися до ТЦК за місцем нового проживання протягом тижня та стати на військовий облік.

Якщо громадяни прибули з тимчасово окупованих територій, то персонально-первинний та персональний військовий облік здійснюється після взяття їх на облік ВПО та на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Для реєстрації потрібні такі документи:

  • заява;
  • паспорт громадянина України;
  • військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;
  • для осіб, звільнених у запас: обліково-послужна картка, припис військової частини;
  • для звільнених за станом здоров'я або сімейних обставин – свідоцтво про хворобу та інші документи, що підтверджують законність дострокового звільнення;
  • рішення військово-лікарських комісій щодо придатності за станом здоров'я для проходження військової служби у мирний або воєнний час (за наявності).

У випадку втрати будь-якого з вищевказаного документа, громадянин не звільняється від неявки до ТЦК.

Хто може вручати повістки

Особи, які вручають повістки, повинні мати відповідне розпорядження керівника ТЦК із зазначеними прізвищами осіб, яким вручаються повістки. Якщо ім'я вповноваженого не вказано, то цей документ можна вважати не дійсним.

ВПО також можуть отримати повістку в будь-якому громадському місці та на вулиці. Вони мають право перевірити посвідчення посадової особи та переконатися, що всі дії вповноваженого відповідають законодавству України.

Що чекає на призовників за ігнорування мобілізаційного розпорядження

Після отримання такого документа потрібно обов’язково з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

Якщо проігнорувати цю повістку, може настати кримінальна відповідальність, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років. При цьому рішення про кримінальну відповідальність має ухвалити суд.

Раніше ми розповідали, в кого є право служити за місцем проживання. Також ми писали, чи можна оскаржити рішення ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.