Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українським військовим буде простіше виїхати на лікування за кордон: що змінилося

Це суттєвий крок, аби захисники могли в максимально стислі терміни отримати необхідне лікування

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Процедура пройде тепер без зайвих бюрократичних процедур

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів прийняв постанову, яка полегшує процес виїзду українських військовослужбовців на лікування за кордон.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Як змінились правила виїзду військових на лікування в іншу країну

Відтепер медзаклад, в якому військовий перебуває на лікуванні, самостійно формуватиме висновок про те, що його необхідно направити на лікування за кордон. Також він надсилатиме пакет документів до відповідного державного органу, що входить до складу сектору безпеки й оборони.

Виходить, висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон прийматиметься без консиліуму військово-медичного закладу.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, це суттєвий крок, аби захисники України могли в максимально стислі терміни отримати необхідне лікування чи реабілітацію за кордоном, без зайвих бюрократичних процедур.

"Одним із пріоритетів уряду є реформа медико-соціальних експертних комісій та військово-лікарських комісій. Сьогодні приймаємо постанову про спрощення виїзду наших поранених бійців на лікування за кордон. Тепер таке направлення вони зможуть отримати в тому медзакладі, де проходять лікування чи реабілітацію. Без затягування, без черг, без бюрократії", — наголосив Денис Шмигаль.

Як військовим добитися грошей після поранення

Ми вже писали, що військові Збройних сил України мають право на грошові компенсації після поранення, отриманого на полі бою. Однак, що робити, коли вони не можуть отримати законні виплати?

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець запевняє, що спочатку військовослужбовець має звернутися з відповідним рапортом до командира з проханням пояснити, чому саме виплати не отримані, й вимогою, аби йому здійснили цю виплату.

Якщо командир не реагує, то можна звернутися ще до генерального штабу, до вищого командування. Якщо і там не буде ніякої реакції, то можна вже звертатися до суду.

Детальніше про те, які документи необхідні для суду та на які виплати все-таки варто розраховувати військовим, читайте в нашому матеріалі.

Бронювання від мобілізації

Нові правила дозволяють підприємствам бронювати максимум 50% персоналу, однак це можуть зробити не всі. Керівники подають списки співробітників у випадку, якщо їхнє підприємство чи компанія:

  • виробляють товари чи надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • виконують мобілізаційні завдання;
  • мають статус критично важливих об’єктів, що забезпечують функціонування економіки в особливий період.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, скільки платять захисникам у тилу у 2023 році. Також ми розповідали, як військовим отримати виплати на соціально-побутові потреби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.