Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Забронювати працівників від мобілізації можуть не всі – перелік підприємств

Зверніть увагу, що частка заброньованих працівників не може становити усі 100% від кількості військовозобов'язаних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бронюванням займаються самі компанії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На час загальної мобілізації, яка триває в Україні від 24 лютого 2022 року, деякі підприємства можуть забронювати до 50% своїх працівників.

Про це йдеться в постанові Кабміну.

Хто має право на бронювання від мобілізації

За новими правилами, керівники подають списки своїх працівників для бронювання, якщо їх установа, підприємство або організація підходить під одну з категорій:

  • підприємства, установи та організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення);
  • підприємства, установи та організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

При цьому кількість заброньованих працівників повинна становити до 50% від кількості військовозобов'язаних працівників підприємства, установи чи організації.

Що дозволили робити ТЦК

Раніше ТЦК не могли мобілізувати особу, яка стоїть на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Проте, відтепер уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Наразі ТЦК мають повноваження сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб офіцерського складу;
  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Однак такі нововведення не розповсюджуються на військовозобов'язаних й резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки. Також ТЦК більше не будуть займатися підготовкою та веденням територіальної оборони.

Що робити студентам, які отримали повістки

Ми вже повідомляли, що за словами адвоката, не варто панікувати у такому випадку, адже закон на боці призовника.

Спершу треба у письмовій формі подати заяву на відстрочку від мобілізації та додати туди копії документів з місця навчання, які підтверджують статус студента.

Якщо військкомат відмовиться прийняти заяву, краще направити її офіційним листом з описом на адресу територіального центру комплектування.

Водночас на заочників відстрочка не поширюється. Детальніше про те, що робити, якщо студент отримав повістку, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, чи можуть виїхати за кордон студенти іноземних навчальних закладів. Також ми повідомляли про податкову знижку та розповідали, як студенту зекономити на навчанні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.