Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військових: скільки платять захисникам у тилу у 2023 році

Розповідаємо, яке грошове забезпечення мають військовослужбовці під час перебування у тилу та як саме розподіляються виплати

Фото: УНІАН, Колаж: Pro Гроші

Яку зарплату отримують військовослужбовці у тилу у 2023 році

Фото: УНІАН, Колаж: Pro Гроші

Після того, як російська армія у лютому 2023 року розпочала повномасштабну операцію для захоплення України, всім військовослужбовцям ЗСУ, які стали на захист держави, підвищили зарплати. Згодом процес виплат грошового забезпечення дещо змінили, зокрема, для бійців Збройних сил України та Національної гвардії у тилу.

Тож редакція Pro Гроші розповідає, скільки отримують військовослужбовці ЗСУ у тилу у 2023 році.

Виплати військовослужбовцям у тилу: скільки вони отримують у 2023 році

З 1 лютого виплати захисникам ЗСУ та Нацгвардії безпосередньо залежать від районів перебування, складності й специфіки бойових або спеціальних завдань, що виконуються військовослужбовці. Так, за інформацією Сил безпеки та оборони, представникам ЗСУ, Нацгвардії, а також Держприкордонслужби в тилу платять не 30 тисяч гривень, як було раніше, а не менше 20 100 гривень. Натомість рядовим та начальницьким складам ДСНС України та поліцейським платять не менше 17 тисяч грн.

Таким чином розміри зарплат залежать від місця, умов і особливостей проходження служби.У Силах безпеки та оборони пояснили, що зміни запроваджувалися з метою встановлення справедливості. Загалом зменшені виплати наразі отримують:

  • військовослужбовці, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах країни;
  • строковики та курсанти військових вишів;
  • офіцери управлінь і штабів.

Отже, грошові виплати військовослужбовців складаються з двох частин:

  • перша – це щомісячні виплати відповідно до посади, звання військовослужбовця;
  • друга — грошова винагорода, яка встановлена за ініціативою президента на період воєнного стану.

Тобто, військовослужбовець, який бере участі безпосередньо у бойових діях проти росіян просто отримує свою зарплату. А захисники, які перебувають на фронті, додатково отримують 100 тис. грн.

Чи повернуть військовим додаткові виплати?

Наразі щодо цього питання ще тривають дискусії. Так, 10 квітня Верховна Рада ніби підтримала ініціативу та повернула доплати у 30 тисяч гривень військовим. Це ж стосувалося і працівників ДСНС та поліцейських.

Втім, вже 11 числа до парламенту внесли законопроєкт, у якому йдеться про скасування рішення нардепів про схвалення виплат у 30 тисяч гривень для військових у тилу. Ініціатором законопроєкту є депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

Раніше ми розповідали, чому військовим можуть відмовити у виплатах у разі поранення. Також ми писали, як військовим отримати виплати на соціально-побутові потреби.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.