Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українським аграріям підготували нові обмеження в ЄС – що варто знати

Розповідаємо, що означають нові домовленості між Польщею та Європейським Союзом для України

Фото: Googlе. Колаж: Pro Гроші

Європа розширює заборону на агропродукцію з України

Фото: Googlе. Колаж: Pro Гроші

Європейський Союз пристав на пропозицію Польщі та вирішив накласти заборону на ввезення п'яти видів сільськогосподарської продукції з України.

Про це повідомляє видання RMF FM з посиланням на заяву польського прем'єра Матеуша Моравецького.

Він пояснив, що під забороною відтепер — зернові культури та кукурудза.

"Ми остаточно домовилися з ЄС про заборону імпорту тих сільськогосподарських продуктів, які призвели до дестабілізації на польському ринку", — сказав він.

Що передбачає угода між Польщею та Євросоюзом

Очікується, що у рамках домовленостей Польща та інші країн скасують заборону на імпорт продовольства з України. Натомість Європейський Союз запровадить заборону на ввезення з України:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • ріпаку;
  • соняшник;
  • соняшникової олії.

За словами Моравецького, Польща погодилася на ці умови, бо це вигідно місцевим фермерам.

При цьому заборона ЄС наразі не поширюється на імпорт продуктів, як молоко, птиця або яйця. Зазначається, що Єврокомісія проведе подальшу перевірку. Якщо європейські чиновники погодяться, що проблема існує, тоді спрацює захисне застереження, що означає запровадження митних зборів.

Скільки грошей втрачає Україна через зернову блокаду

За інформацією заступника голови Національного банку Сергія Ніколайчука, через втрату можливості експортувати власне зерно по суходолу через Східну Європу, Україна вже втратила більше 200 млн дол.

Банкір наголосив, що це ще не остаточна цифра, адже на практиці втрати в заборони експорту зерна будуть набагато більшими. У НБУ очікують, що інвестори найближчим часом переорієнтуються на інші країни.

Чому Європа блокує імпорт зерна з України

На думку заслуженого економіста Олексія Плотнікова, яку він озвучив журналістам Pro Гроші, країни, які запровадили подібну заборону, зіткнулися з протестами місцевих фермерів та аграріїв. Відповідно, заборона на імпорт зернових з України може допомогти розвиватися аграріям цих країн.

Раніше ми розповідали, до якої держави Україна зможе безплатно ввозити зерно. Також ми писали, яка ще українська продукція потрапила під заборону в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.