Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Односторонніх рішень більше не буде? Що змінилося у справі по експорту українського зерна

Україна презентувала на координаційній платформі свій проєкт плану врегулювання спірних питань експорту сільгосппродукції

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Країни ЄС готові розглядати новий механізм торгівлі українським зерном

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У сфері спільної торговельної політики у держав-членів ЄС немає повноважень. Саме тому ухвалювані ними односторонні рішення стосовно України загрожують юридичною процедурою з боку Єврокомісії (ЄК).

Про це заявила офіційна представниця ЄК Міріам Гарсія Феррер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Торговельна політика належить до компетенції союзного рівня, і держави-члени не можуть вживати односторонніх заходів. Ми працюємо зі сторонами (спору про український агроекспорт, ред.), щоб знайти рішення", – сказала Феррер.

У результаті цього Україна презентувала на координаційній платформі свій проєкт плану врегулювання спірних питань експорту сільгосппродукції. Він передбачає систему контролю та перевірок, а тому його повинні швидко ввести в дію.

"Комісія залишає за собою право запустити процедури про порушення законодавства ЄС проти країн, які вводять односторонні заборони. Але наш сценарій на цей момент – працювати в конструктивній манері, шукати рішення, що виключають потребу вжиття заходів на національних рівнях", – говорить представниця ЄК.

Про те, чи братиме Єврокомісія участь у захисті країн ЄС, проти яких Україна висуває скарги до Світової організації торгівлі, то Феррер підтвердила, що це обов'язок ЄК.

"Через те, що торговельна політика – це рівень Європейського союзу, Європейська комісія повинна представляти в СОТ три країни (Угорщину, Польщу, Словаччину, – ред.). Відповідні контакти з цими країнами вже встановлені, і цей процес має тривати на рівні ЄС", – повідомила прессекретарка.

Як може перспектива юридичних процедур ЄК проти цих країн за односторонні дії поєднуватися із захистом їх у СОТ

За словами Феррер, по-перше, ці процедури ще не розпочинаються. Вони потенційно можливі, але ЄК шукає мирову угоду.

По-друге, у СОТ поки що починається найпервинніша стадія – етап консультацій між Україною та Єврокомісією, у процесі яких кризу можна розв'язати, не доводячи справу до розгляду.

На її думку, розрахунок на можливість конструктивного позитивного рішення підтверджується повідомленнями про те, що стосовно Словаччини Україна відкликає свою скаргу. Дійсно, ця ситуація ще потребує вивчення, але вона вже свідчить про потенціал переговорних інструментів, вважає представниця ЄК.

Що кажуть у Польщі про вирішення зернового конфлікту

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів конструктивну телефонну розмову з польським колегою Робертом Телусом. Вони домовилися про пошук спільного рішення щодо експорту зерна.

Надалі представники країн зосередяться на докладному обговоренні питань, що підготує кожна зі сторін, та спробують знайти компромісні рішення.

Раніше ми розповідали, що у Польщі вирішили перевірити на якість зерно з України. Також ми писали, як на економіку України вплине заборона Польщі щодо імпорту агропродукції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.