Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Поза законом: яке покарання загрожує за спалення сухої трави та листя

З'ясувалось, як карають українців за самовільне спалення сухостою та сміття

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яке покарання загрожує за спалення листя

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям загрожують величезні штрафи за спалення сухої трави, листя, сміття та інших рослин – в окремих випадках сума виплати може сягати ста тисяч гривень.

Про це йдеться в повідомленні Державної екологічної інспекції.

Які штрафи загрожують

Згідно з законом, за спалення сухостою, трави, листя та сміття передбачено штраф у розмірі від 3 060 до 6 120 грн.

Чому заборонено спалювати траву

Таке правило запровадили через те, що під час активного спалювання рослинних залишків із димом, який виділяється, у повітря вивільняється отруйна суміш, до її складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензопірен (може викликати у людини онкологію). До того ж земляний покрив, на якому палять траву, відновлюється аж через 5-6 років. Спалювання рослинності спричиняє забруднення ґрунтів, повітря та води, а також може призвести до займання пожежі в лісових зонах.

За що виписують найбільші штрафи

Посадові особи за дане порушення мають сплатити більші суми — 15-21 тис. грн. Однак цифри можуть збільшитися, якщо пожежа переходить на великі території (поле, луг, пасовища) та на території природно-заповідного фонду.

Найбільші штрафи – 90-150 тис. грн – виписують за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці. Якщо під час пожежі загинули люди, то можна отримати 2-5 років позбавлення волі.

Які ще штрафи загрожують українцям і чому

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, що українців мають намір штрафувати за відсутність ліцензії, яка дозволяє бурити свердловину. Автор проєкту зазначає, що після запровадження ліцензування в Україні припиниться діяльність щодо буріння артезіанських свердловин.

Відповідно, у законопроєкті озвучена ідея скоригувати Кодекс України про адміністративні правопорушення і внести в документ описи наступних штрафних санкцій:

  • за буріння свердловин для видобутку підземних вод без ліцензії на провадження відповідного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню згідно із законом – від 17 до 34 тис. грн, а у разі повторного порушення – від 51 тис. грн;
  • за незабезпечення ліквідаційного санітарно-технічного тампонажу свердловин для видобутку підземних вод після припинення їх використання – штраф від 34 до 51 тис. грн, за повторне порушення впродовж року – до 68 тис. грн.

Хто видаватиме ліцензії

Для отримання цього документа українцям потрібно буде звертатися у Державну службу геології та надр. Ще цей орган розв'язуватиме питання щодо ліквідації або тампонування свердловин.

Раніше ми розповідали, що загрожує українцям за продаж чи купівлю весняних квітів. Також ми писали, що водіям в Україні планують спростити оплату штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.