Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям варто приготуватися: що загрожує економіці найближчим часом

Розповідаємо, які зміни відбудуться в економіці нашої країни та чого очікувати українцям

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Що буде з економікою через обстріли енергетики

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Криза в українській економіці поглиблюється через терористичні атаки на енергетику. Нацбанк прогнозує, що у 2023 році зростання ВВП через загрозу РФ буде млявішим — менш ніж 4%.

Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

"Наступного року, навіть при нашому базовому, відносно оптимістичному сценарії, зростання ВВП буде дуже млявим і набагато нижчим, ніж ті 4%, які ми допускали у жовтневому прогнозі", — сказав він.

До того ж погіршиться ситуація й у зовнішній торгівлі, адже Україна через війну з країною-агресоркою втрачає експортні потужності, а тому зростають потреби в імпорті.

За словами Ніколайчука, вже наприкінці січня наступного року НБУ опублікує новий прогноз щодо стану економіки. У ньому будуть враховані наслідки енергетичного терору Росії та інші фактори.

Що прогнозують в Мінекономіки

У відомстві вже пообіцяли, що змінять прогноз падіння реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України через обстріли Росією енергетичних об'єктів.

За словами віцепрем'єр-міністерки економіки Юлії Свириденко, Мінекономіки повернеться до первинних прогнозів щодо падіння показників ВВП нашої країни у 2022 році.

"Абсолютно очевидно, що макропрогноз має бути змінений, коректніше – відкоригований. Ми на початку року передбачали, що падіння економіки буде на рівні 32-33%", – розповіла вона.

Вона зазначила, що українська економіка спочатку змогла адаптуватися до вимог воєнного часу, але російські атаки на енергосистему змусили частину підприємств призупинити діяльність.

Нагадаємо, у Світовому банку вважають, що українська економіка зросте у 2023 році з 2,1% до 3,3%.Прогнозується також, що ВВП скоротиться на 35%. Хоча у минулому звіті йшлося про падіння на 45,1%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як зміниться ситуація з електропостачанням на вихідних, 10-11 грудня. Також ми розповідали, що в ЄС запровадять спеціальний роумінг для українців, за яким дзвінки до родичів в Україну здійснюватимуться за тарифами українських операторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.