Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Половина населення може опинитися за межею бідності: Світовий банк переглянув прогноз для України

Світовий банк оптимістичніше дивиться на майбутнє української економіки, але масової бідності не унеможливлює

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2022 ВВП України скоротиться на 35%

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Світовий банк прогнозує зростання економіки України у 2023 році з 2,1% до 3,3%.

Про це повідомляється в опублікованому звіті.

Згідно з ним ВВП скоротиться на 35%. Нагадаємо, що в минулому звіті йшлося про падіння на 45,1%.

Цей сценарій не включає в себе будь-які потенційні позитивні ефекти від масштабних відновлювальних робіт, а також можливі негативні ризики, пов'язані з погіршенням ситуації в галузі безпеки та браком енергії в зимовий сезон.

За оцінками, експорт скоротиться приблизно на 30% у номінальному вираженні та на 60% у реальному при умові помірного відновлення в середньостроковій перспективі.

Через те, що імпорт буде відновлюватися набагато швидше, ніж експорт – очікується подорожчання доллара.

Згідно з базовим сценарієм, частка населення за межею бідності може досягти майже 60% у 2022 році. Для порівння у 2021 році цей показник становив 18%.

Виходячи з глобальної межі бідності у розмірі $6,85 на особу на день (за паритетом купівельної спроможності 2017 року), прогнозується, що бідність в Україні зросте з 5,5% у 2021 році до 25% у 2022 році з високими ризиками погіршення оцінки.

Для Росії на цей рік СБ також покращив оцінку спаду з 8,9% до 4,5%, проте погіршив на наступний рік з 2% до 3,6%, чекаючи на невелике зростання на 1,6% у 2024 році.

Прогнози щодо інфляціі

За прогнозами аналітиків, на українську економіку чекає тривалий період високої інфляції.

"У липні інфляція прискорилася до 22,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року. На задньому плані пригніченого попиту внаслідок значного падіння реальних доходів населення, інфляційний тиск в Україні залишається значною мірою зумовленим факторами пропозиції", – йдеться у макропрогнозі.

Раніше сайт Pro Гроші розібрав валютний прогноз на жовтень. Також ми писали, яка галузь найбільше постраждала від скорочення експорту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.