Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Де найвигідіше купувати дрова – які ціни у січні 2023 року

Розповідаємо, за скільки зараз можна купити деревину для опалення

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Лісгоспи продовжують реалізовувати дрова

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ціни на дрова, порівняно з початком опалювального сезону у жовтні, дещо зросли.

Про це свідчать дані онлайн-порталу "ДроваЄ".

Так, якщо у жовтні кубометр колотих дубових дров у Києві можна було придбати близько за 2 200 грн, то зараз вартість перевищує 2 500 гривень. Як відомо, дубові дрова вважаються найкращими для опалення.

Також українці можуть придбати колоту березу за ціною від 1 827 до 2 010 гривень за кубометр. Однак, лісгоспи, що реалізують таку деревину, розташовані в радіусі 100-200 кілометрів від Києва, а про доставлення потрібно буде подбати самостійно.

Вартість неколотих дров у найближчому до Києва лісгоспі "Вищедубечанському лісовому господарстві" становить понад 760 гривень за кубометр сосни. Тоді як лісгосп поблизу Чернігова пропонує куб неколотої сосни за 640 гривень.

В Івано-Франківській області лісгоспи реалізують переважно ялину європейську. Вартість таких дров у неколотому вигляді коливається від 762 до 893 гривень за кубометр.

А от у східних областях України вартість дров дещо більша. Так, за кубометр неколотої сосни доведеться заплатити близько 800-900 гривень, а за колоті дрова з твердолистяних порід дерев – від 2 100 гривень.

Як правильно підібрати дрова для опалення

Як ми розповідали раніше, для опалення будинку за допомогою печі краще підходять тверді листяні породи деревини, такі як:

  • дуб;
  • вільха;
  • липа;
  • ясен;
  • плодові дерева.

Вони відрізняються високою тепловіддачею та можуть рівномірно довго горіти.

Для каміна більше підходять дуб або бук. Вони яскраво та рівномірно горять, потріскують під час горіння. Це створить приємну атмосферу у будинку. Щоб опалювати житлові кімнати, краще обирати яблуню чи грушу. Вони виділятимуть під час горіння приємний аромат. У камін, який використовується лише для прикраси, обирають липу чи тополю. Вони погано обігрівають приміщення, але диму не виділяють.

При опаленні будинку за допомогою котла рекомендується вибирати граб та дуб. Непоганими варіантами вважаються груша та яблуня — при горінні вони виділятимуть додатковий приємний аромат. А ось від хвойних порід деревини краще відмовитись.

Раніше ми писали, як отримати безплатні дрова від держави. Також ми розповідали про 5 питань про дрова, які виникають у кожного.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.