Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд безплатно видаватиме LED-лампи – хто може отримати

Заміна ламп живлення на світлодіодні може дозволить споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд планує замінити до 25 млн ламп у населення шляхом обміну на лампи розжарювання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна скоро отримає енергозберігаючі світлодіодні лампи від країн-партнерів і замінить ними лампи розжарювання у населення та низці установ протягом зими. Для цього Єврокомісія профінансує закупку близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції з підтримки України в Парижі.

"Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами, це заощадить 1 ГВт електроенергії — річний обсяг виробництва блоку атомної електростанції", – написала згодом Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

За словами першої віцепрем'єр-міністерки — міністерки економіки України Юлії Свириденко, Україна найближчим часом запровадить програму безкоштовного обміну для населення. Так, застарілі лампи розжарювання можна буде обміняти на нові світлодіодні. Всього планується провести заміну 50 млн ламп. Це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему.

"Щоб зменшити наслідки ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури, Уряд працює у двох напрямках – з одного боку ми збільшуємо виробництво і розподілення енергії, а з іншого – впроваджуємо заходи енергоефективності, які можуть нам допомогти пережити зиму і зменшити споживання енергії", – повідомляє Свириденко.

Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні LED-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження.

Детальну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи, найближчим часом представить Мінекономіки.

Які прилади в будинку споживають найбільше електроенергії

З-поміж побутових приладів у квартирах найбільше електроенергії споживають телевізори, ігрові приставки та ПК (персональні комп'ютери).

Якщо розраховувати витрати на електрику в місяць, то більше електрики "з’їдають" такі пристрої в сучасній квартирі:

  • персональний комп'ютер (меншою мірою – ноутбук);
  • холодильник;
  • телевізор;
  • пральна машина;
  • спліт-системи (кондиціонери);
  • електричні обігрівачі та бойлери.

При цьому інші прилади можуть різко підвищувати навантаження на мережу. Наприклад, електрочайник, мікрохвильова піч, фен, духова шафа і плита, праска. Їх не рекомендують вмикати в пікові години енергоспоживання, особливо якщо можуть відключити світло.

Енерговитрати основних побутових приладів (на місяць):

  • комп'ютер або ноутбук (5 годин на день) – від 20 до 81 кВт;
  • холодильник (цілодобово) – від 17,1 до 38,4 кВт (залежно від класу енергоефективності);
  • телевізор (5 годин на день) – від 6,5 до 30 кВт;
  • пральна машинка (двічі на тиждень по годині) – від 17 до 25 кВт;
  • електричний чайник (годину на тиждень) – від 10 до 22 кВт;
  • мікрохвильова піч (година на тиждень) – від 5 до 11 кВт;
  • фен (година на тиждень) – від 2,5 до 5,5 кВт;
  • праска (година на тиждень) – 6 кВт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи працюватиме мобільна мережа під час блекауту. Також ми розповідали, які фактори ускладнюють процес відновлення електропостачання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.