Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рішення знайдено? Україна створить першу машину для розмінування

Розповідаємо, які плани пропонує Мінекономіки щодо виготовлення вітчизняних машин для розмінування деокупованих територій

Фото: ДСНС/Facebook, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Наразі, близько 30% території України заміновано

Фото: ДСНС/Facebook, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Одним із важливих аспектів сьогодення є розмінування деокупованих територій від вибухонебезпечних предметів, саме на цьому вирішили сконцентруватися в Україні. Харківські виробники успішно пройшли сертифікацію першої вітчизняної машини для розмінування.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Розробка українських машин для розмінування – деталі

Компанія-виробник отримала сертифікат відповідності та декларацію про відповідність, що дозволяє почати виробництво цієї техніки та використовувати її для розмінування територій. Це допоможе підвищити ефективність та збільшити кількість машин, доступних для розмінування.

Юлія Свириденко, перша віцепрем'єр-міністерка та міністерка економіки України заявила, що головне завдання — масштабувати роботу вітчизняних виробників. Крім цього, уряд працює над налагодженням виробництва закордонної техніки на території України шляхом підписання Меморандумів з хорватською корпорацією "DOK-ING d.o.o." та данською HYDREMA.

Українські виробники можуть виготовляти дві машини для розмінування щомісяця, а загалом в Україні працює 20 таких машин. Однак, згідно з даними Мінекономіки, для очищення території країни від мін та вибухівок необхідні більші потужності. Тому уряд прагне локалізувати виробництво необхідної техніки в Україні, щоб уникнути імпортування обладнання і забезпечити купівлю власних рішень. Вітчизняні машини мають переваги перед закордонними, такі як простота конструкції, доступна вартість виробництва, обслуговування та ремонту, а також ефективність у розмінуванні.

Україна зможе виробляти власні дрони без бюрократичних "тенет"

Уряд України ухвалив постанову, яка спростить виробництво зброї в країні шляхом скасування бюрократичних процедур. Ініціаторами постанови були Міністерство цифрової трансформації та Міністерство стратегічних індустрій. Очікується, що цей крок призведе до багаторазового зростання кількості виробників зброї в Україні.

Подібний підхід вже використовувався для розвитку масового виробництва безпілотних літальних апаратів (БПЛА) в країні. Завдяки цим заходам кількість українських виробників БПЛА, що отримували державні контракти, зросла з 7 до 40, а 178 інших виробників перебувають у процесі отримання необхідних документів.

Раніше Міністерство оборони України повідомило, що 28 моделей безпілотних літальних апаратів різного типу, які були створені вітчизняними виробниками, починаючи з 22 лютого 2022 року, взяли на озброєння або в експлуатацію.

Раніше ми писали, якими дронами завдали ударів по Кримському мосту. Також ми повідомляли скільки коштують мініатюрні дрони Black Hornet.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.