Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці за кордоном по-новому користуватимуться документами – що зміниться в ЄС

На території Європейського Союзу планують запровадити зміни, які торкнуться багатьох українців

Фото:Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У ЄС створять власний електронний гаманець

Фото:Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Європейському Союзі планують створити цифровий гаманець, завдяки якому європейці зможуть більше не користуватися паперовими чи пластиковими документами, зокрема, ID-картками та водійськими посвідченнями.

Інформація про це з'явилася на сайті естонського національного телерадіомовлення ERR.

Повідомляється, що попередня версія додатка цифрового гаманця вже створена і розпочалося тестування його функцій.

Чим буде корисний цифровий гаманець

Зазначається, що у ньому можна буде зберігати:

  • водійські права;
  • дозвіл на риболовлю;
  • рецепти на ліки та інші дозвільні документи.

До того ж власнику гаманця дозволять за бажанням закривати інформацію, тобто, у цифровому гаманці буде функція, яка дозволить громадянину обирати, кому і яку інформацію показувати.

"Наприклад, якщо вас зупиняє дорожній поліцейський, він дійсно має право подивитися ваші особистий код та ім'я, тоді як швейцару в барі цього знати не потрібно. Він просто має бачити, що людині виповнилося 18 років. Це вся інформація, яка йому потрібна", — розповів експерт департаменту державної інфосистеми Марк Ерліх.

Коли в Україні запровадять е-гривню

На початку 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що проєкт цифрової нацвалюти для українців планують запустити вже цього року.

"За законодавством, у 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо це зробити вже цього року, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", — розповів він.

Які компанії займатимуться розробкою цифрового євро

У вересні минулого року стало відомо, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) обрав п'ять компаній, які створюватимуть прототип цифрового євро. Серед них американський техногігант Amazon, а також:

  • іспанський CaixaBank;
  • французький Worldline SA,
  • італійські Nexi SpA та EPI.

Загалом на розробку прототипів цифрового євро претендували 54 провайдери. Причому кожна компанія зосереджується на конкретному цифровому використанні валюти єврозони.

Раніше ми пояснювали, як українцям безплатно переказувати кошти з-за кордону. Також ми писали, як в Україні зміняться умови щодо депозитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.