Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Серед них – Amazon. Визначені п'ять компаній, які розроблятимуть цифровий євро

За право працювати над прототипом електронної форми грошей боролися 54 компанії з усього світу

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

ЄЦБ обрав компанії для розробки цифрового євро

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Європейський центральний банк (ЄЦБ) оголосив про вибір, п'яти компаній, які розроблятимуть прототип цифрового євро. Серед них американський техногігант Amazon.

Про це повідомляє Bloomberg.

Інші чотири компанії – це іспанський CaixaBank, французький Worldline SA, італійський Nexi SpA та EPI.

Загалом на розробку прототипів цифрового євро претендували 54 провайдери. Причому кожна компанія зосереджується на конкретному цифровому використанні валюти єврозони.

У центробанку наголосили, що "мета цього прототипування – перевірити, наскільки добре технологія цифрового євро інтегрується з прототипами, розробленими компаніями".

Якщо ЄЦБ досягнуть своєї мети, то стануть одним з перших центральних банків розвиненої економіки, які випустять цифрову форму своєї валюти. Прогнозують, що цифровий євро можуть розробити вже до 2025 року.

Наразі центральний банк єврозони перебуває на дворічній "фазі розслідування" проєкту цифрового євро і не прийняла офіційного рішення щодо запуску цифрової валюти.

Для чого потрібний цифровий євро?

В ЄЦБ наголошують, що такий вид валюти забезпечить кращий захист конфіденційності, ніж приватні стейблкоїни. Член керуючої ради ЄЦБ Фабіо Панетта наголосив, що споживачам комфортніше, коли за збереження їх особистої інформації відповідає державна установа. Також він пообіцяв, що ЄЦБ зможе гарантувати такий вид безпеки.

"Є багато способів, завдяки яким ми можемо захистити конфіденційні дані, забезпечивши передбачені законом перевірки, щоб припинити незаконні операції, пов'язані, наприклад, з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму або ухиленням від сплати податків", – наголосив Панетта.

В ЄЦБ переконані, що приватні стейблкоїни на кшталт Diem від Facebook "потенційними загрозами" для монетарних регуляторів.

Як відомо, у січні 2021 року ЄЦБ завершив громадські консультації щодо цифрового євро. Більшість респондентів назвали конфіденційність даних найважливішою характеристикою CBDC.

У квітні 2021 року голова ЄЦБ Крістін Лагард заявила, що Євросоюз може випустити власну цифрову валюту за чотири роки, якщо політики схвалять проєкт.

Згодом, аналітики фінансового конгломерату Morgan Stanley підрахували, що у цифровий євро перейде близько 8% депозитної бази банківської системи ЄС.

Раніше ми писали, що в Європі хочуть ввести жорстку заборону на продаж товарів. Також сайт Pro Гроші повідомляв, що Європейський Союз введе Україну у зону свого безкоштовного роумінгу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.