Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці стали залежні від соціальної допомоги: що хочуть змінити у Мінсоцполітики

Розповідаємо, чому у Мінсоцполітики хочуть змінити принцип надання соціальної допомоги українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які отримують соціальну допомогу, мають розвиватися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зараз багато українців отримують соціальну допомогу від держави, однак разом із цим громадянам потрібно розвиватися, а не сподіватися на подальшу грошову підтримку. За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, українці зловживають соціальною допомогою та не бажають брати відповідальність за своє життя.

Про це вона заявила під час Міжнародного форуму сталого розвитку.

Соціальну політику в Україні хочуть переформатувати

Як пояснила Оксана Жолнович, в Україні потрібно зламати все, що є наразі соціальне, та з нуля переформатувати новий суспільний договір про соціальну політику.

"Багато громадян взагалі є у певному сенсі підлітками: "Держава повинна нам: піклуватися, допомагати, але я не братиму участі у своєму особистому розвитку, особистому житті, я не готовий брати відповідальність на себе". І це та філософія, яку ми точно маємо зламати", – каже чиновниця.

Під час форуму Жолнович зазначила, що певна частка осіб, які отримують соціальну допомогу, зовсім не хочуть змінювати своє становище, адже воно їх влаштовує, навіть попри серйозні обмеження. Ці регулярні виплати утримують людей у рамках та не дозволяють почати щось змінювати у своєму житті.

"Зараз люди знаходяться в зоні комфорту, навіть якщо це дуже бідне житло та дуже маленька допомога. Але при цьому вона стабільна", – пояснила глава Мінсоцполітики.

Вона також додала, що багато громадян бояться втратити соціальну допомогу та стають залежними від неї, замість того, щоб самостійно досягати якихось цілей у житті.

В Україні не вистачає послуг, які б могли допомогти людині уникнути цієї залежності та почати розвиватися, тому у Міністерстві соціальної політики зараз розробляють алгоритм дій щодо надання більш ефективної підтримки українцям.

Чому переселенці можуть втратити виплати

Щоб ВПО продовжили виплачувати грошову допомогу, вони мають пройти перевірку фактичного місця проживання, яка здійснюється Національною соціальною сервісною службою. Підставами для проведення такої перевірки можуть бути:

  • якщо людина зареєстрована як ВПО в одній громаді, але фактично проживає в іншій;
  • отримання сповіщення від органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, громадських об’єднань чи фізичних осіб про зміну фактичного місця перебування ВПО;
  • результатів аналізу документів та інформації, які переселенець надав при подачі заяви на фінансову допомогу.

Людину мають попередити про проведення перевірки за два дні, у разі ігнорування цієї вимоги вона може втратити соціальні виплати.

Раніше ми розповідали, що деяким українцям виплатять нову фінансову допомогу. Також ми писали, яку допомогу від ООН українці зможуть отримати на зиму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.