Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці платитимуть за проїзд на якісних дорогах: де збудують нові траси

Платні автотраси у найближчому майбутньому планують збудувати в п'яти областях України

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перші платні дороги в Україні збудують у Дніпропетровській, Київській, Львівській, Одеській і Полтавській областях

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні за кілька років може з'явитися одразу декілька платних доріг. Наразі триває розробка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) для створення перших платних автобанів на території п'яти регіонів країни.

Як повідомив глава Держагентства відновлення Мустафа Найєм, мова про Дніпропетровську, Київську, Львівську, Одеську і Полтавську області.

"Це ТЕО за бюджетні кошти. Загальна вартість проєкту становить близько 6,5 мільярдів доларів", — розповів Найєм.

При цьому він назвав цей проєкт одним із найперспективнішим в Україні, реалізовуватимуть його відразу після того, як з'являться партнери. За словами Наєма, брати участь у проєкті планують компанії з Європейського Союзу.

"Ми почали працювати над ним ще до повномасштабного вторгнення. Цього поки що ще немає, але ми фактично зареєстрували законопроєкт, який дає нам змогу це зробити, і ми вже розуміємо", — підкреслив він.

Скільки коштуватиме проїзд платною дорогою

Взимку 2022 заступник голови Державного агентства автомобільних доріг України Андрій Івко в інтерв'ю виданню Forbes заявив, що першою платною дорогою в Україні стане траса, яка з'єднає Краківець і Рівне. Вартість проїзду цією трасою становитиме близько 3 гривень за кілометр (8 євроцентів).

При цьому водіям, які не захочуть користуватися платною трасою, обіцяли надати безплатну альтернативу.

Як через війну постраждала транспортна інфраструктура України

Раніше ми вже розповідали, що транспортна інфраструктура за торішніми оцінками зазнала збитків на 40 млрд доларів. Але реальні цифри будуть вищими у декілька разів, адже наразі Україна не може оцінити цілісність доріг і логістичних маршрутів у Донецькій, Луганській областях, на інших захоплених територіях.

Чи з'явиться розмитнення авто онлайн у 2023 році

За словами керівника із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислава Баніка, відповідний законопроєкт, який дозволить розмитнювати транспортні засоби в "Дії", перебуває на доопрацюванні. Тож є непогані шанси, що послуга таки запрацює цього року.

До слова, ми вже писали, як українцям правильно зареєструвати автомобіль через "Дію". Також нагадаємо, як сплатити штраф за порушення ПДР..

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.