Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці будуть платити за в’їзд до Євросоюзу: що відомо про нові правила

Невдовзі для короткострокової подорожі країнами Європейського Союзу необхідно буде отримати спеціальний дозвіл ETIAS

Фото: Pexels, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі зміняться правила виїзду за кордон для українців

Фото: Pexels, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

З середини 2025 року українцям разом із мешканцями інших держав, що мають безвізовий режим із ЄС, доведеться отримувати дозвіл на поїздки від Європейської системи інформації та авторизації. Більше того, за документ необхідно платити. Він даватиме пропуск на перебування у будь-якій країні Євросоюзу чи Шенгенської зони протягом 90 днів за 180-денний термін.

Про це йдеться на сайті представництва ЄС.

Нові правила в’їзду мали запрацювати у 2024 році, але запровадження перенесли. Коли систему запустять, українцям доведеться звертатися за оформленням дозволу ETIAS, щоб мати змогу подорожувати ЄС. Це стосується громадян 59 держав, які не мають довгострокової чи Шенгенської візи.

Зі спеціальним дозволом людина зможе перетнути кордон будь-якої держави Європейського Союзу та залишатися на території ЄС протягом 90 днів. Документ діятиме три роки і буде анульований раніше, якщо сплине термін закордонного паспорта.

Щоб оформити ETIAS, потрібно:

  • подати заявку онлайн, заповнивши анкету на офіційному сайті системи;
  • оплатити вартість – 7 євро;
  • зачекати від 4 до 30 днів, поки звернення розглядатимуть;
  • після позитивного рішення отримати лист-підтвердження на електронну пошту;
  • зберегти унікальний номер заявки для подальшого використання.

Важливо відмітити, що наявність ETIAS не означає безперешкодний в’їзд на територію ЄС. Прикордонники будуть перевіряти ваші документи та в разі виявлення неточностей чи інших проблем відмовлять у перетині кордону. Тому перевірте правильність вказаного імені, номера паспорта тощо, коли отримаєте дозвіл.

Зауважимо, без біометричного закордонного паспорта оформлення ETIAS неможливе. Власникам звичайного документу необхідно буде отримати візу, щоб подорожувати Євросоюзом.

Деяким українцям спростять виїзд за кордон

Раніше ми розповідали, що український уряд погодив реформу, відповідно до якої батьки зможуть оформлювати тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон у мобільному додатку "Дія". Як уточнив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, алгоритм отримання документу досить простий.

"Один із батьків відсилає заяву про дозвіл, а другий має надати згоду в застосунку, використовуючи "Дія.Підпис". Потім дані автоматично вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану, а у прикордонників є змога перевірити інформацію онлайн", – зауважив він.

Послуга не вимагає від українців коштів, тобто вона абсолютно безплатна. Водночас за батьками залишається право обрати традиційний варіант оформлення дозволу, звернувшись по допомогу до нотаріуса.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українців за кордоном штрафуватимуть за мобільні телефони. Також ми повідомляли, що студентам дозволять виїжджати за кордон і розповідали, які зміни можуть запровадити в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.