Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям спростили правила виїзду за кордон: кого стосується

Розповідаємо, що змінилося для українців, які мають дітей та хочуть оформити для них тимчасовий дозвіл на виїзд за кордон

Фото: УНІАН

Що змінилося для громадян, які хочуть вивезти дитину за кордон

Фото: УНІАН

Українці зможуть оформлювати тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон у застосунку "Дія". Уряд вже погодив відповідну реформу.

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами батьки, які хочуть отримати відповідний дозвільний документ на дитину, аби вона виїхала за межі України, мають встановити застосунок на свій смартфон.

"Один із батьків відсилає заяву про дозвіл, а другий має надати свою згоду надає згоду на це у застосунку, використовуючи "Дія.Підпис". Потім дані автоматично вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану, а у прикордонників є змога перевірити потрібну інформацію онлайн", – йдеться в його повідомленні.

За інформацією Федорова, за цю послугу і "Дії" платити не потрібно – вона надається абсолютно безплатно. При цьому, за батьками залишається можливість оформлювати дозвіл на виїзд дитини за класичною схемою. Тобто батьки дитини, якщо хочуть, можуть звертатися до нотаріуса.

Як українцям виїжджати за кордон з дітьми

Зважаючи на те, що в Україні запроваджено воєнний стан, виїзд за кордон дітей до 16 років відбувається без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону..

Але з дитиною має бути один із батьків, або:

  • бабуся;
  • дідусь;
  • повнолітні брати чи сестри;
  • мачуха;
  • інші особи, яких уповноважив один з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування.

З якими документами потрібно перетинати кордон

Дітям до 18 років потрібно мати закордонний документ або паспорт громадянина України. Натомість діти до 16 років можуть виїжджати за межі України ще зі свідоцтвом, у якому зафіксована дата народження. Таке право надається їм, якщо у них немає українського паспорта.

Також батьки чи інші родичі повинні крім своїх документів мати документи, які підтверджують родинні зв’язки такої особи та дитини.

Тобто, якщо дитині для виїзду за кордон потрібен супровід одного з батьків або родичів, то їм потрібно підготувати:

  • свідоцтво про народження дитини (або паспорт);
  • паспорт;
  • свідоцтво про народження батька дитини (син бабусі), з якого і буде видно зв'язок між бабусею і дитиною.

Що чекає на чоловіків, які незаконно виїхали з України

Якщо з'ясується факт, що громадянин призовного віку (від 18 до 60) років, який намагається повернутися в Україну з-за кордону виїхав з Батьківщини незаконно, то йому загрожує покарання – добровільно-примусові грошові внески.

Мова про десять прожиткових мінімум для працездатних осіб станом на рік повернення за кожен місяць перебування за кордоном під час війни. На 1 січня 2023 року сума становить 2 684 гривень, тож за місяць перебування за кордоном чоловікові доведеться заплатити 26 840 гривень.

Раніше ми розповідали, кому з чоловіків дозволили покидати Україну з 1 листопада. Також ми писали, чому українцям у Польщі загрожують серйозні штрафи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.