Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на візи різко виростуть у жовтні: за поїздку куди українці платитимуть більше

Вже на початку наступного місяця для українців і мандрівників з усього світу подорожчають візи у європейську країну

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на візи у Велику Британію виростуть 4 жовтня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найближчим часом за візи до Великої Британії доведеться платити більше. Ще в липні поточного року прем’єр-міністр Ріші Сунак оголосив, що країна підвищить вартість в’їзних документів орієнтовно на 15%. Зміни почнуть діяти вже з 4 жовтня 2023 року.

Нові тарифи опублікували на урядовому сайті Великої Британії.

Ціни стануть вищими майже для всіх мандрівників – туристів, студентів, робітників тощо. Ріші Сунак наголошував, що оновлення вартості необхідне з огляду на запуск нової візової системи електронних дозволів на подорожі.

Наприклад, дозвіл на проживання терміном до 6 місяців коштуватиме 115 фунтів стерлінгів (5 268 грн) замість 100 фунтів (4 580 грн). Дво-, п'яти- і десятирічні візи також подорожчають – на 24, 101 та 126 фунтів відповідно. Щоб отримати студентську візу, доведеться заплатити 490 фунтів (22 446 грн), а не 363 фунти (16 628 грн). Тобто різниця вже наступного місяця становитиме майже 6 000 грн.

Зміни у вартості віз до Великої Британії
Зміни у вартості віз до Великої Британії
Фото: GOV.UK

Водночас залишаться без змін ціни на транзитні візи, тобто такі, що необхідні для зміни рейсу чи пересадки на інший вид транспорту. Як уточнила фахівець з оформлення віз Марина Казакова, українців не оминуть вищі ціни, хоч і програму для біженців Homes for Ukraine це не зачепить.

"Так, візи подорожчають і для українців. Нерідко подібні рішення у Британії відбуваються майже одночасно зі США. Цього літа США підняли тариф візових зборів на 20%", – зауважила пані Марина.

Загалом рекомендується займатися питанням отримання дозволу на в’їзд і проживання заздалегідь, адже Велика Британія входить до переліку держав, куди найважче домогтися візи. Причина цьому – не тільки вимоги, але й високе навантаження у центрах, тому чекати на рішення доводиться довго.

Українці в Польщі можуть залишитися без допомоги

Раніше ми розповідали, що на початку наступного року в Польщі закінчиться дія постанови, згідно з якою українці отримують пільги. Їх почали запроваджувати ще на початку повномасштабного вторгнення, коли до сусідньої держави тікали від війни сотні тисяч людей.

Як уточнив речник польського уряду Пьотр Мюллер, постанова втратить законність у 2024 році.

"Ніщо не є постійним, лише на період довготривалого збройного конфлікту, а постанова на початку 2024 року вже не діятиме. Наразі відсутнє рішення про продовження тих речей, які є в законі", – сказав він.

На думку речника, більшість положень не продовжуватимуть. Щоб надалі забезпечувати наших громадян підтримкою та надавати їм пільги, потрібно розширити залучення міжнародної спільноти до допомоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям за кордоном виплачуватимуть кошти й розповідав, де можна отримати до 1 000 євро. Також ми повідомляли, де і скільки українці можуть заробити в Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.