Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Студентам дозволять виїжджати за кордон? Які зміни можуть запровадити в Україні

Аби полегшити академічну мобільність студентів і розширити їхні можливості стажування, в Україні можуть спростити процедуру виїзду за кордон

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть спростити студентам перетин кордону

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після запровадження воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років втратили право вільного перетину кордону. Ця заборона стосується також студентів закладів вищої освіти. Але президент Володимир Зеленський вбачає необхідним знайти справедливе рішення, аби спростити українцям немобілізаційного віку виїзд.

Про це він розповів під час зустрічі зі студентами та викладачами Маріупольського державного університету.

Розмова відбулася з нагоди Дня студента 17 листопада. Присутні запитали президента, чи існує ймовірність спрощення процедури перетину кордону з метою навчання та стажування, набуття нових знань і навичок. Зеленський зауважив, що це питання необхідно опрацювати Міністерству освіти і науки України.

"Окремі програми, за якими люди немобілізаційного віку, науковці для розвитку або здобуття знань, які потрібні Україні... Я вважаю, що Міністерство має опрацювати й дати вам змогу принести ці знання в Україну", – переконаний очільник держави.

Згодом міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив на власній сторінці у Facebook, що його відомство наразі зайняте пошуками вирішення проблеми з виїздом студентів за кордон у рамках академічної мобільності. Водночас варто наголосити, що спрощення будуть стосуватися лише осіб немобілізаційного віку.

Також Зеленський уточнив: державі важливо уникнути факторів, що можуть створити психологічну напругу між військовослужбовцям, які перебувають на фронті, та цивільним населенням. А виїзд за кордон якраз є тим чинником, який здатен збурити наших громадян.

Що треба знати про мобілізацію студентів

Раніше ми розповідали, що у зв’язку з воєнним станом відбувається загальна мобілізація військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. Але студенти мають право на відстрочку від призову за умови, що вони здобувають освіту за денною формою. Це стосується осіб, які навчаються в:

  • училищах;
  • коледжах;
  • закладах вищої освіти;
  • докторантурі;
  • аспірантурі.

Але існує виняток із правила: під час академічної відпустки студента можуть мобілізувати, якщо він не має інших підстав для відстрочки від служби, наприклад, через непридатність за станом здоров’я. Це пояснюється тим, що фактично у період академвідпустки людина не навчається, тож право на відтермінування скасовується.

Окрім того, будь-якого студента можуть призвати на службу за власним бажанням. Це також стосується здобувачів освіти в іноземних ЗВО.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українські студенти можуть повернути гроші за навчання. Також ми повідомляли, що деяким студентам хочуть скасувати відстрочку від мобілізації та розповідали, кого це стосується.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.