Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна залишиться без компенсації? Що відбувається з замороженими активами Росії

Європа вважає захоплення російських активів в односторонньому порядку явним порушенням міжнародного права

Фото: Unsplash, pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Окрім замаорожених активів Україна розраховує отримати повоєнні репарації від Росії

Фото: Unsplash, pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Заморожені російські активи, які перебувають під контролем ЄС, потенційно можуть бути передані Україні як компенсація шкоди, завданої Росією під час повномасштабного вторгнення. Однак, країни Європи побоюються репутаційних збитків, до яких призведе подібне рішення.

Про це повідомляється на офіційному сайті The Economist.

Чому ЄС не може дійти згоди щодо передачі заморожених активів

Під час щорічної конференції з відновлення України у Лондоні 21 червня, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила про намір Комісії виступити з пропозицією використати заморожені активи Росії до літа. Цей план передбачав обкладання податком на непередбачувані прибутки приватних фірм, які утримують заморожені російські активи, з метою отримання доходу. Збережені активи оцінювалися у майже 200 мільярдів євро.

Проте посли 27 країн-членів Євросоюзу висловили побоювання щодо юридичних перешкод і складнощів з виконанням плану, що призвело до відкладення його до кінця літа. Крім того, Європейський центральний банк також висловив занепокоєння щодо можливих наслідків для репутації євро та європейських державних облігацій.

Експерти вважають, що план обґрунтований юридично, оскільки активи російського центробанку можуть бути обкладені більшим податком з метою отримання доходу. Проте є ризик погіршення репутації євро, і тому важливо, щоб дії Європи були узгоджені з іншими країнами G7.

G7 чітко заявила, що замороження залишатиметься доти, поки Росія не компенсує збитки, завдані Україні. Таким чином, врегулювання ситуації може стати стимулом для Росії до співпраці з міжнародними партнерами. Після досягнення згоди між країнами G7, Європейська комісія може повернутися зі своєю пропозицією після літа.

Яка країна виступає проти надання заморожених активів

Уряд Німеччини висловив сумніви щодо передачі заморожених активів російського центробанку Україні, вважаючи юридичні підстави для цього занадто слабкими. Ідея використання заморожених коштів для відновлення України викликає "складні фінансові та юридичні питання".

Замість цього, Німеччина продовжує пошук російських осіб і компаній, які перебувають під санкціями, для подальшого заморожування їхніх коштів. Однак, використання цих заморожених активів для відновлення України може створити прецедент для інших країн, які можуть вимагати компенсації за минулі події.

Україна запропонувала альтернативну схему, де Європейська комісія використає конфісковані російські активи як заставу для позичання коштів для інвестування відшкодування для України.

Раніше ми повідомляли, що Україна отримає новий великий кредит. Також ми писали про наслідки виходу Росії з "зернової угоди".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.