Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія з цим нічого не вдіє? Що відбувається на світовому ринку зерна вже зараз

Розповідаємо, які процеси відбувається на світовому ринку зерна та до чого тут Україна

Фото: Unsplash. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чому пшениця на світових ринках дешевшає

Фото: Unsplash. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на пшеницю демонструють зниження після того, як перше судно із зерном залишило український порт "Чорноморськ". Зараз аналітики уважно слідкують за тим, як розвиватимуться надалі події у Чорному морі.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Так, показники ф'ючерсів на пшеницю у вівторок, 19 вересня, знизилися на 1,3% та зупинилися на позначці у 5,84 долара за бушель. Напередодні ф'ючерси теж дешевшали, показник зниження становив 2,2%.

Зерно на світовому ринку дешевшає після того, як з Одеси вийшло перше судно з пшеницею
Зерно на світовому ринку дешевшає після того, як з Одеси вийшло перше судно з пшеницею
Фото: Скріншот

У публікації зазначається, що наразі невідомо, як відреагує зерновий ринок на спроби Києва організувати зерновий коридор на морі без участі Росії. Власне, від реакції РФ й залежить подальша ситуація на аграрному ринку.

Зазначається, що Україна — один із найбільших експортерів зерна, наша країна історично відправляла сільськогосподарську продукцію по всьому світу зі своїх чорноморських портів. Наразі інфраструктура країни заблокована ВМС Росії.

Українська влада намагається використовувати складні та дорогі річкові, залізничні та автомобільні маршрути для того, аби організувати постачання врожаю за кордон. Ситуація ускладнюється тим, що ці маршрути перебувають під вогневим ураженням російської армії.

З Одеси вийшло перше судно з зерном

19 вересня в один з портів Великої Одеси залишило вантажне судно з зерном. За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, судно пливе до Босфору.

"Судно Resilsent Africa з 3 тисячами тон пшениці вийшло з порту "Чорноморськ", — розповів чиновник.

За його інформацією, в Одесі перебуває ще одне судно, його наразі завантажують українським збіжжям. Планується, що корабель доставить пшеницю в Єгипет.

Чи реальна нова зернова угода

Цю можливість обговорювали президенти РФ та Туреччини Володимир Путін та Реджеп Ердоган під час особистої зустрічі у серпні.

Відомо, що російський диктатор вважає, що західні країни нібито "обманювали Росію, щодо гуманітарних цілей зернової угоди" та "змусили" країну залишити зернову угоду.

Однак, Путін зазначив, що зможе повернутися до зернової угоди лише при умові виконання всіх умов, на яких наголошувало російське керівництво.

Раніше ми писали, що хоче Москва для відновлення зернової угоди. Також ми розповідали, як Росія перетворює зерно на зброю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.