Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше ніякої залежності від РФ? Ще три судна прямують до портів Великої Одеси

Це свідчить про збільшення обсягів українського експорту та важливу роль нашої держави на світовому ринку

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну під загрузку експортною продукцією прямують три кораблі

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна продовжує розвивати свої експортні можливості в міжнародному судноплавстві. Так, до портів Одеси направляються три судна для завантаження експортною продукцією.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Три нових судна рухаються у напрямку українських портів під завантаження експортною продукцією. Балкери AZARA, YING HAO 01, ENEIDA підтвердили готовність скористатися тимчасовим коридором для цивільних суден і рухаються у напрямку портів Південний та Чорноморськ", – написав Кубраков.

За його словами, після завантаження понад 127 тисяч тонн української агропродукції та залізної руди, ці судна відправляться в міжнародний рейс, спрямований до Китаю, Єгипту та Іспанії.

З Одеси вийшло перше судно з зерном

Україна вивозить сільгосппродукцію на світовий ринок завдяки новому тимчасовому коридору для суден, який створено Військово-морськими силами ЗСУ. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що судно Resilient Africa з пшеницею вирушило з порту "Чорноморськ" і рухається в напрямку Босфору. Це перше з двох суден, які скористалися новим коридором для цивільних кораблів, а інше судно вже завантажує українську пшеницю для Єгипту.

Що відомо про тимчасовий коридор для кораблів

Військово-морські сили України встановили тимчасові маршрути для цивільних суден до та з чорноморських портів. Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023, ці маршрути стали можливими завдяки зверненню України до Міжнародної морської організації (IMO) і були визнані радою IMO. На жаль, попри ці міжнародні угоди, існує військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації.

Судна, які мають намір користуватися цими маршрутами, повинні офіційно підтвердити готовність до плавання в умовах військової загрози.

Раніше ми повідомляли, що Україна та Польща домовилися разом розв'язати проблему з експортом зерна. Також ми писали, що змінилося у справі щодо експорту українського зерна.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.